Benvolguts/es gourmets, els canelons de pollastre és un plat d’Itàlia, cannelloni que prové del diminutiu canna, canya en català. La seva aparició data del segle XVI a zones tradicionals de la Toscana i Sicília. No obstant això, l’antiga elaboració era diferent tot i mantenir la forma de canya. Cal recordar que, els canelons se solen fer amb beixamel, salsa que té origen francès i que es va incloure en els canelons anys després, durant el segle XVIII.
Els canelons de pollastre que t’arreglaran el dia
Aquest plat va arribar a Espanya a finals del segle XIX quan xefs italians i suïssos que treballaven a les ciutats i els van introduir. D’aquesta manera, els canelons van començar a vestir festivitats significatives de Catalunya com Sant Esteve.
La recepta es basa en la massa de pasta fina i de forma quadradada que s’omple i s’enrotlla una vegada s’ha bullit. Així mateix, la seva elaboració és diversa pel que fa al farciment. Podem trobar canelons d’espinacs, de carn picada, de salmó, de bacallà o de pollastre, com és el nostre cas.
L’autèntica recepta
Avui us presentem un plat de canelons de pollastre per a morir-se de gust! Per això, és una recepta tradicional italiana proposta de Karlos Arguiñano amb un farcit de pollastre i salsa veloutè i formatge gratinat.
Ingredients per a 4 persones:
- 16 làmines de caneló del Gourmet italià
- 1 rulo de formatge snack (180 *gr.) de Formatgeria Laura
- 200 gr. de carn de pollastre cuit de Cal Vivet
- 2 pomes reineta
- 2 cebes tendres
- 2 grans d’all
- 50 gr. de farina
- Aigua
- 600 ml. de brou de pollastre i verdures de Carnisseria del Paulo
- 1/2 got de vi dolç de vins i licors Grau
- Oli d’oliva verge extra d’Aibar 1985
- Sal
- Julivert
Elaboració de la recepta de canelons de pollastre:
Primer de tot, escalfem els alls i les cebes tendres, després de ser tallades finament i picades en una paella amb oli. Ara, tocaria assaonar-les. Afegim les pomes pelades i picades i escalfem-les bé. Seguidament, incorporem la carn del pollastre picat. Aboquem el vi dolç, que li donarà un toc especial, i cuina-ho durant 5 minuts. Passat el temps, deixem que el farciment recuperi la temperatura ambient.
Mentrestant, anem a veure com cuinem la velouté. Posem un doll d’oli en una cassola, afegim la farina, cuina i aboquem, de manera suau i a poc a poc, el brou sense deixar de remoure amb la vareta (com una beixamel). Donem un toc lleuger a punt de sal. Una vegada feta que hagi agafat la textura, incorporem julivert picat. I ho deixem reposar.
La clau de gratinar
Ara, posem per coure aigua en una cassola ampla i hi afegim un polsim de sal i un rajolí d’oli. Introduïm les làmines de canelons i ho couem durant 10-12 minuts Passat el temps, toca retirar les làmines i escorre-les sobre un drap net de cuina per treure l’aigua sobrant.
A continuació, posem els canelons sobre una safata de forn, els emplenem del farciment, els vestim de la salsa veloutè i col·loquem damunt rodanxes de formatge. Finalment, gratinem-los s en el forn i ja tindríem un plat molt nutritiu, tradicional i deliciós.
El bon company dels canelons de pollastre
Els canelons sempre necessiten d’un aliat per a completar l’àpat sense quedar coix. Per això, us proposem maridar amb un vi negre Rioja Crianza 2018 de Canals i Munne . Així mateix, completes l’àpat de la millor manera possible.
Això ens ha sortit gourmet, oi?
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!