Les hortalisses són vegetals comestibles el cultiu de les quals es realitza en hortes. Es tracta de plantes valorades per les seves qualitats nutricionals així com pel sabor que formen part de la dieta de l’ésser humà.
En general, el concepte d’hortalissa inclou els llegums i verdures, deixant fora els cereals i les fruites. Aquesta diferenciació no es basa en característiques botàniques, sinó que és arbitrària.
La majoria dels productes de l’horta tenen un tret comú: són molt rics en aigua. Aquest és un gran avantatge per a l’estiu, quan el sol i les altes temperatures contribueixen, amb més facilitat, a la deshidratació de l’organisme.
Els nutricionistes suggereixen ingerir hortalisses de manera diària i n’
hem fet una selecció de quatre per a incloure en la dieta diària d’aquests encara dies calorosos de setembre i octubre.
Les hortalisses més recomanables per aquest inici de temporada són:
Tomàquets. Amb un 94% d’aigua, el tomàquet destaca pel seu contingut en betacarotens i en vitamina C. També conté licopè, amb un alt poder antioxidant. Una de les millors maneres de prendre’ls és sols, tallats en rodanxes o grillons, i amanits amb oli d’oliva.
Fesols tendres. La planta de la qual deriven les mongetes pertany a la família de les lleguminoses. Se’ls considera font de fibra, i destaca pel seu àcid fòlic.
Cogombre. És un ingredient típic i distintiu de les amanides d’estiu. La seva aportació calòrica és mínim (12 kcal cada 100 grams), gràcies al seu 96% d’aigua, raó per la qual s’utilitza en les dietes d’aprimament.
Carabassó. Amb un sabor, textura i aroma suaus i neutres, el carabassó és una de les hortalisses més ben acceptades. Es pot afegir en cru en amanides, encara que la seva presentació més característica és la crema freda, que s’enriqueix amb cigrons, patata o altres hortalisses com la pastanaga. Les seves flors arrebossades i fregides es consideren una menja.