El vermut està de moda. Mai havia desaparegut del tot, però ara ha agafat una nova embranzida en un moment en què tot allò vintage és tendència. L’hora de prendre’s un vermut al bar o a casa és un ritual cool al que molts ens hi apuntem.
Vermuts Miró, un dels principals productors de vermut al país, atesora una tradició espirituosa que ve de lluny i que ens arriba des de Reus, ciutat del Baix Camp que en la seva època va ser una capital mundial en matèria d’aiguardents.
La ciutat encara manté ben viva la seva pràctica vermutaire, amb negocis com el popular Museu del Vermut i com la marca Vermuts Miró, que elabora vermuts amb una fórmula secreta des de la dècada dels cinquanta.
Els orígens de Vermuts Miró els trobem com empresa vitivinícola a granel, el 1914 a Cornudella de Montsant, comarca del Priorat, lloc de procedència de la família i on encara es conserva la casa pairal i el celler. La família Miró elaborava vins aromatitzats i de licor amb les varietats típiques del Montserrat que es distribuïen per tota la comarca.
Fou Emilio Miró Salvat qui es va especialitzar en l’elaboració tradicional del vermut quan es va traslladar a Reus el 1957, any en que va fundar l’empresa.
Des de llavors, a Vermuts Miró s’elabora el vermut seguint la fórmula original, un secret que s’ha mantingut intacte i en el més estricte secret familiar fins a l’actualitat, basat en l’acurada selecció dels millors ingredients i la saviesa de combinar-los.
A cada ocasió, el seu sabor
De les seves especialitats en destaca l’Extra Dry, molt sec; el vermut blanc, fresc i mediterrani, amb un toc anisat; el negre, amb canyella i el toc amarg característic de la pell de les taronges, i el Reserva, un vermut de postres i sobretaula amb notes terroses i torrefactes producte de l’envelliment. Un capítol a part també mereix el Miró Fusión, un vermut elaborat en col·laboració amb el prestigiós Paco Pérez.
Aprofitant l’impuls actual d’aquest vi aromatitzat, l’empresa va ampliant el seu producte. Recentment ha fet el llançament del Vermut Gran Reserva, premiat com a Millor Vermut Català de l’Any i que ha obtingut la medalla Grande Oro, així com reconeixements en certàmens internacionals com el Wine&Spirit Competition de Londres, el Frankfurt International Trophy o l’International Wine Challenge.
A més, Vermuts Miró ha obtingut la certificació per a desenvolupar una futura línia de vermut ecològica.
A l’hora del vermut, no t’oblidis de preparar-lo ben fred i amb un glaçó gros, el blanc aromatitzat amb llimon i el negre amb taronja!