Actualment hi ha una tendència d’intentar menjar cada cop menys carn, en favor d’una alimentació bàsicament vegetal. Especialment, les dones trien més aquest model d’alimentació per salut, encara que també es consideren arguments mediambientals o de protecció animal.
Dins aquesta tendència en alça ha sorgit una nova dieta: la flexitariana, que s’ha convertit en una de les més equilibrades.
La base d’aquesta proposta dietètica és una dieta vegetariana amb un baix consum de productes d’origen animal. La denominació flexitariana és el resultat de combinar la paraula “flexible” amb “vegetariana”. És a dir, seria una dieta vegetariana flexible ja que no es restringeixen completament els productes animals, i els que es consumeixen són de criança ecològica i de pesca sostenible.
Està molt de moda perquè cada cop hi ha més conscienciació i, en conseqüència, rebuig a l’explotació animal massiva i a l’impacte ambiental que genera el consum de peces animals.
Quina diferència hi ha amb el veganisme
Un flexitarià es pot passar dos o tres dies sencers sense tastar un aliment d’origen animal, però el veganisme és molt més que això. Els vegans no només exclouen la carn, el peix o els ous, sinó tots aquells productes que impliquin un procés animal, com la mel per exemple.
El veganisme també és una filosofia de vida de màxim respecte animal i ambiental i que inclou inclús l’exclusió de peces de roba amb teixits d’origen animal. La dieta flexitariana no és una filosofia de vida com sí que ho és la vegana.
Què menja un flexitarià?
La base dels menús són les hortalisses i les verdures, que es combinen amb llegums, germinats, fruita seca, cereals integrals, tubercles, algues o llavors.
Habitualment pren també ous i lactis. Puntualment inclou peix, marisc o carn. I quan els menja, són com a complement als vegetals, no com a ingredient principal del plat.
S’ha de tenir en compte que el flexitarià no se sent culpable quan, per exemple, menja carn per motius socials, cosa que mai no faria un vegetarià. Simplement menja poca carn per una qüestió de salut.
D’altra banda, el flexitarià també presta atenció a l’origen dels aliments: prefereix vegetals d’agricultura ecològica, tria productes de pesca sostenible, opta per carn d’origen ecològic i amb certificat de benestar animal…
El preocupa el que menja i s’esforça a menjar sa. Per això també rebutja les farines refinades o els precuinats. En definitiva, fuig dels ultraprocessats.
Beneficis per a la salut
Té efecte cardioprotector perquè és pobre en greixos saturats i ric en àcids grassos omega 3. La seva aportació en fibra, antioxidants, hidrats de carboni complexos preferiblement integrals, vitamines i minerals, ajuda a prevenir diferents patologies cròniques i redueix el risc de tumors com el de còlon.
La gran avantatge davant de la dieta vegana: la ingesta esporàdica de peixos i carns aporta vitamines que sent vegà és molt possible tenir una carència.