30Ubicats a Marganell, poble situat al peu de la muntanya màgica de Montserrat, a Can Florí, generació rere generació i de manera tradicional s’han dedicat a l’elaboració artesana de mató i formatge fresc.
Les besàvies d’aquesta família elaboraven el mató de Montserrat amb llet de cabra del propi ramat amb una tècnica i elaboració totalment artesana. Amb el pas del temps, l’àvia Rosa i l’avi Josep, van anar introduint canvis, substituint la llet de cabra per la de vaca i el seu fill Jaume Costa al capdavant començant a agafar el timó.
D’ençà d’aquell dia perdura el procés artesanal d’elaboració del mató de Montserrat de Can Florí fins avui complint tots els requisits sanitaris per al seu consum.
Avui és la quarta generació, en Roger Costa, fill d’en Jaume, que des de 1999 qui continua la tradició matonera amb l’elaboració i comercialització de mató de Montserrat, formatge fresc, pastís de formatge, flam de mató, d’ou i de coco, i també d’altres productes artesanals com iogurt natural, mel i codonyat…
La tradició que dona qualitat
Els productes de Can Florí mantenen les qualitats i característiques organolèptiques –sabor, olor, aparença, textura…– de cadascun dels productes perquè els seus processos d’elaboració segueixen els mètodes i les tècniques tradicionals, utilitzant matèria primera 100% natural.
A més, treballen conjuntament amb la ramadera Alexandra de la formatgeria Ca la Pruvi i creen en aquest obrador ubicat a les cases de pagès més antigues del nucli de Marganell un formatge 100% artesà, fet amb llet de proximitat.
Entre les referències que elaboren es troben formatges tan singulars com el Boira, de tipus brie, però també fan varietats com el de cabra semi curat, el blau d’Alexandra i el Barrilet, ideal per a fer un tast formatger, combinat amb vi negre o raïm. També elaboren pa de figues.
Aquesta col·laboració contribueix al desenvolupament i sostenibilitat del territori oferint el que les seves mans elaboren amb creativitat i passió.