Samfaina, la reina de les salses catalanes… És un dels nostres àpats estrella sempre que es faci amb ingredients naturals, amb bones verdures de És L Ou fut & Can Mironet i cuites a foc lent.
Avui farem una samfaina tradicional, d’aquelles que ens feia l’àvia, per llepar-se’n els dits!
Recepta de samfaina catalana amb verdures
La samfaina és un plat que tant es pot servir com a plat principal o per acompanyar peixos, carns, ous, pastes… fins i tot amb un tros de pa. A més a més, és un plat que es pot fer amb antelació i congelar-lo, i és molt fàcil d’emportar-te’l, ja que es pot menjar tant fred com calent.
Ingredients per la samfaina:
Totes les verdures són de És L Ou fut & Can Mironet:
- 4 tomàquets
- 2 cebes
- 2 grans d’all
- 2 pebrots vermells i 2 verds
- 2 albergínies
- Carbassó
- Oli d’oliva
- Sal
Preparació:
- Aquesta salsa tan clàssica de la cuina catalana pot acompanyar molts plats, des de carns a peixos, passant per arrossos. També és una recepta molt personal ja que cadascú afegeix la varietat de verdures que vol i la quantitat que vol de cada peça. Nosaltres recomanem aquesta ja que és més suau i apte per tots els gustos.
- Primer de tot, rentem bé tota la verdura. A continuació, pelem els pebrots vermells i verds i traiem les parts sobrants de l’interior. Llavors els piquem i els fem a daus. També tallem a daus el carbassó, les cebes i l’albergínia. Ho col·loquem tots els dauets a una safata.
- Després, ratllem tots els tomàquets i els reservem.
- En una paella gran, posem oli d’oliva i primer hi tirem l’all. Després, tirem els daus de pebrot verd i vermell. Ho remenem 10 minuts. Seguidament, la ceba. Tornem a remenar. A continuació, aboquem la resta de les verdures (excepte el tomàquet). Una bona remenada més i finalment hi afegim tot el tomàquet ratllat.
- Com a conclusió, ho remenem tot bé un altre cop i afegim la sal necessària. Tapem la paella i deixem coent 20 minuts a foc lent. Anem remenant perquè no quedi líquid. Quan ja estiguin les verdures quasi confitades, deixem la salsa que reposi 2 hores. I ja la tenim!
Maridatge: Per acompanyar a aquesta salsa amb algun tipus de peix (com el bacallà) recomanem degustar el vi Per tu per mi blanc de Bodegues Visendra, que és de la varietat Parellada i Xarel·lo.
Per amanir: Podeu amanir aquest plat amb oli i vinagre de Molí del Pau
On provar: Podeu provar una recepta com aquesta o semblant al restaurant Channel Restaurant
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!