El mes de maig ja és l’antesala de l’estiu. Dins dels productes de temporada del territori això es tradueix en l’aparició de fruites estivals, com les nectarines o els albercocs. També és mes d’hortalisses que tenen una alta proporció d’aigua, que ens proporcionaran una bona hidratació, com els pebrots verds o els carbassons.
Albercocs
Amb un to ataronjat, és una fruita semblant al préssec però més petita que prové de l’Àsia central. Té propietats astringents, antiinflamatòries i antioxidants. Es recomana que els nens en mengin, ja que ajuden a enfortir el seu sistema nerviós i a fer créixer els seus ossos.
Nectarines
Una variant del préssec que té la pell llisa i sense pèl. Conté molta aigua i és una font important de vitamina C, carotens i antioxidants. Les persones amb problemes d’hipertensió o restrenyiment trobaran en aquesta fruita un aliat ideal.
Carbassons
Estan farcits d’aigua, fins al 95% de la seva composició, pel que es converteix en una hortalissa altament hidratant. De la seva composició en destaca la vitamina C i vitamina B9, importants per a la formació de glòbuls blancs i vermells. Són la base per a fer dos plats ben populars a la nostra cuina: la truita de carbassó i la crema de carbassó.
Pebrots verds
Aquesta hortalissa és un imprescindible per a fer les samfaines, amanides i com a guarnició d’un plat de carn o de bacallà. Aporta gran quantitat de vitamina C i estimula la secreció gàstrica provocant sensació de sacietat, ideal per a qui fa dieta.
Sardines
Un aliment molt popular i consumit a Catalunya. Té un sabor que agrada, és molt versàtil i el seu preu al mercat és assequible per a totes les butxaques. Però a més són riques en ferro, calci i vitamines del grup B.
Moixernons
Un apreciat bolet de primavera, de la mateixa forma que ho són el rossinyol, la múrgola o el cama-sec. No hi ha fricandó de vedella que no s’acompanyi amb uns bons moixernons, tot i que també apareixen en receptes d’arròs.
Llagostins
Un aliment increïblement versàtil a la cuina. Per citar-ne alguns usos: acompanyant l’arròs, fer un tàrtar, cuinats amb cava o amb conyac, afegir-ne a l’amanida o en un plat de pollastre, usar-lo com a farcit dels canelons. Són refrescants i s’ha d’aprofitar el seu sabor deliciós ara que n’és temporada.
Mongeta tendra
Diürètica i depurativa, més enllà del seu ús com acompanyament de la patata bullida, la mongeta tendra, pot donar molt de joc a la cuina. A tall d’exemple, es poden estofar amb pernil i ceba, fer-les amb beixamel i gratinar-les o acompanyant peixos.
Enciam
Imprescindible en gran part de les amanides de la nostra cuina. Té un alt contingut en aigua, baix en calories, però ric en vitamina A, C i E. Les seves fulles tendres poden usar-se en la preparació de trinxats.