Una recepta tradicional de la regió d´Adjara de Georgia
Els adjarians eren històricament grans constructors de vaixells, per la qual cosa era natural que aquestes persones costaneres transformessin el seu pa en un vaixell que també podrien sentir-se orgullós. Amb el formatge que representa el mar i la rovellada, el sol, el seu “lodachka” (barquetet en rus) és estimat a tot el país i ara el món.
Ingredients per a la recepta
Per la massa:
- 2 ½ tasses de farina tamisada
- 1 culleradeta de sal kosher
- 1 cullerada de sucre
- 1 culleradeta de llevat sec instantani
- ½ tassa de llet, escalfada
- ½ tassa d’aigua, escalfada
- 3 cullerades d’oli de gira-sol o vegetal
Per farcir:
- 4 unces de formatge fresc de Làctics Ubach
- 3 tasses de mozzarella amb baixa humitat triturada
- 1 ou gran
- 2 cullerades d’aigua
- 1 ½ culleradeta de farina
Muntatge:
- 3 ous grans
- Un parell de pans de mantega sense sal
Elaboració de la recepta
Per a la massa:
- En un recipient mitjà, combineu la farina tamisada, la sal, el sucre i el llevat.
- Feu un forat i afegiu-hi la llet escalfada, l’aigua i 3 cullerades d’oli. Comenceu a barrejar amb una cullera de fusta i després torneu a fer servir les mans una vegada que la massa és una massa.
- Amasar fins que la massa estigui suau i tendra, però elàstica (una bona prova és picar la massa i, després, pessigar el lòbul de l’oïda, que vulgueu que sigui més suau que l’orella). Si la massa ha quedat massa humida, afegiu-hi una mica més de farina; si és massa densa, afegiu una mica més d’aigua.
- Una vegada fet, aboueu un poc d’oli a la mà i engreixeu els costats del bol i formeu la massa en una pilota. Tapeu amb una drap de cuina i reserveu-la en un lloc càlid.
- Després d’aproximadament una hora, o quan la massa s’hagi duplicat, agafeu acuradament una vora de la massa i estireu-la cap al costat oposat. Repetiu amb les vores restants, torneu la massa i la formeu suaument en una pilota. Separeu mentre feu el farcit.
Per al farcit:
- En un recipient mitjà, barrejar els formatges, l’ou, l’aigua i la farina fins que estigui completament hidratat i combinat.
- Dividiu en tres boles robustes.
Muntatge:
- Transferiu la massa, que serà molt suau, a una superfície ben enfarinada i dividiu en tres. Arrodoniu cada peça suaument amb els dits. Cobriu les peces en un embolcall de plàstic i reserveu-les durant 15 minuts. Mentrestant, preescalfeu el forn a 450 ° F i fregueu cada ou en un recipient separat.
- Treballant amb una sola peça a la vegada amb les mans, premeu suaument i estireu la massa cap a un cercle de 10 polzades, d’1/8 polzades de gruix. Idealment, els costats seran més gruixuts que el centre. Traslladeu a un quadrat lleugerament enfarinat de paper pergamí. Agafeu una vora del cercle i porteu-la cap al centre, aproximadament una tercera part. Repetiu amb el costat oposat. Pessiga els extrems, torceu-los, estirant-vos cap a fora, i torneu-los a plegar per segellar-los. Recordeu que esteu creant aquí una forma de vaixell. Agafeu una de les boles de formatge, repartiu-lo de manera uniforme al llarg del centre, prement el lleugerament per empaquetar-lo.
- Mantenir el khachapuri damunt del paper de pergamí, transferir-lo acuradament a una planxa de cocció invertida (o fins i tot millor, una pedra de pizza si teniu una). Repetiu el procés amb la massa restant i el formatge. Assegureu-vos que espereu el pa de formatge almenys a 3 centímetres de distància.
- Poseu al forn fins que la massa estigui daurada i el formatge es fongui, uns 10 a 12 minuts. En aquest moment, retireu-lo del forn i, treballant amb un khachapuri alhora, feu bé el formatge amb una forquilla i introduïu-hi un ou. Aneu amb compte de no trencar el rovell. Torneu al forn i finalitzeu la cocció fins que es fixin els blancs d’ou, uns 4 a 5 minuts.
- Traieu els pans i col·loqueu-los cadascun en una placa de servir. Esmalteu les vores amb mantega i després cobriu-les amb una altra mantega. Serviu immediatament!
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Mussons Blanc de Mussons Vins, un vi blanc que d’entrada és suau amb una evolució lleugerament àcida, ràpidament apareix l’untuositat i el cos degut a la seva graduació elevada, que fa que sigui un vi ple, estructurat i rodó.
Recepta extreta de: http://chesnokblog.com/blog/2018/3/22/adjaruli-khachapuri