Amb un bagatge de generacions de pagesos apassionats de la terra, l’any 2006, la família Jové a crear un petit celler familiar anomenat Mas Blanch i Jové a la Pobla de Cérvoles, a Lleida, on elaboren vins ecològics inspiradors sota la DO Costers del Segre, subzona Les Garrigues.
La singularitat d’aquest celler recau en que les vinyes estan ubicades dins un paisatge espectacular, a 700 metres d’altitud, que acull obres d’artistes reconeguts. Sota el nom La vinya dels artistes, la finca configura una mena de museu a l’aire lliure amb peces artístiques que conviuen amb les vinyes de garnatxa blanca, garnatxa negra i macabeu, principalment.
Aquí les vinyes són l’escenari màgic per presentar obres d’art com l’Orgue de camp, de Josep Guinovart, que ha dissenyat el celler, el Cap de bou de Joan Brossa, la impressionant porta daurada Emmarcant del somni: diàleg d’Assumpció Mateu, o la icònica barca Sargantaneta de Cales Santos.
A més, l’interior del celler aixopluga impressionants obres d’art del Gregorio Iglesias, de l’Esteve Casanoves o del mateix Josep Guinovart.
El celler on s’hi elaboren els vins de Mas Blanc i Jové és respectuós amb l’entorn i conforma una integració harmònica amb el paisatge. Està recobert amb grans pedres recollides del mateix terreny, i han revestit amb terra i plantes tot l’edifici, inclosa la teulada, i els seus voltants.
Per tal de ser sostenibles energèticament, van instal·lar 110 plaques solars que els permeten pràcticament ser autosuficients. Més del 99% de l’electricitat que utilitzem per elaborar els seus vins prové actualment de l’energia solar, essent un dels cellers pioners a l’Estat.
Vins i olis de primera
La principal gamma de vins de Mas Blanc i Jové s’anomena Saó, una paraula que parla de la terra i significa: “maduresa, perfecció, grau d’humitat òptim”. I cerquen aquesta tipicitat en cadascun dels vins. També ofereixen la gamma de les Troballes: uns vins agosarats i especials, elaborats amb fermentació espontània i que posseeixen una rusticitat captivadora, molt frescos i vius.
Així mateix, comercialitzen la línia d’olis extraordinaris, Molí del Set, fets pel mètode de decantació, sense clarificar ni filtrar, amb una acidesa inferior al 0,2º.