Benvolguts/des gourmets, avui us portem una recepta tradicional del país que se sol menjar per Sant Joan, els cargols a la catalana. “Qui menja caragols per Sant Joan, té diners tot l’any“, diu el refranyer popular.

Cargols a la catalana, tradició per la revetlla
Ingredients per a la recepta
- 1 kg caragols de V de Gust
- 100 gr xoriço
- 100 gr pernil serrà (daus)
- Salsa de pollastre o carn (ceba, tomàquets, all)
- Tomàquet fregit
- Caienes o bitxos
- Oli d’oliva
- Oli de gira-sol
Elaboració dels cargols a la catalana
- El primer explicar-vos com fer la salsa de pollastres que serà la base de la salsa dels cargols. Per a això algun dia rostiu un pollastre al forn, al rostir-ho a la safata de forn li poseu bastanta ceba tallada fina, quatre o cinc tomàquets a meitats, i algun cap d’all, una mica de vi i una mica d’aigua i ho rostiu amb el pollastre. Després tota aquesta verdura i el brou que us deixi de rostir el pollastre o la carn ho tritureu amb la minipimer i la passeu per un passapuré o un colador perquè us quedi fina. Aquesta base us pot servir per acompanyar el propi pollastre i per a més plats, com macarrons o aquests cargols.
- Fet això, el primer serà coure els caragols que encara vénen escaldats cal coure’ls una hora més o menys, hi ha anar provant fins que estiguin tendres i surtin fàcilment. Per a això en una cassola posem aigua, sal, una fulla de llorer i una caiena o un trosset de bitxo vermell i el posem al foc, quan bulli afegim els cargols i quan comencin a bullir una altra vegada els deixem una hora més o menys. Els colem i reservem.
L’hora de la salsa
- Per a la salsa en una altra cassola posem una mica d’oli d’oliva, fregirem el xoriço i el pernil juntament amb un parell de caienes o trossets de bitxo, depenent del picant que ens agradi afegim més o menys, posem també una mica de pebre negre i una fulla de llorer, deixem sofregir uns minuts.
- A continuació, afegim els cargols i deixem sofregir una mica amb la resta d’ingredients, afegim la salsa de pollastre i una mica de tomàquet fregit per enfosquir una mica la salsa que ha de quedar d’un color tirant a marró vermellós. Si els volem amb més salsa afegim, això és a la vostra elecció.
- Per finalitzar la recepta, en un got de minipimer posarem una mica d’oli d’oliva i uns grans d’all i triturarem fins que ens faci una pasta d’all no molt liquida, un cop la tenim feta l’hi afegim als cargols i provem, si volem que sàpiguen més a all afegim una mica, i amb la sal el mateix, deixem que bullin una estona perquè s’ajunti tot bé i els cargols absorbeixin la salsa i ja els tenim a punt per menjar.
Maridatge
Podeu acompanyar amb un Parrell Negre del Celler Aibar, un vi color vermell cirera, capa mitjà, menisc malva. En és net, fruita vermella i alguna espècie dolça. En boca llaminer, molta fruita, fresc, amable i estructurat.
Recepta extreta de: https://sopranismoilustrado.wordpress.com/2010/11/19/receta-tradicional-caracoles-a-la-catalana/
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!