A l’hora de prendre un vi escumós agafem com a referència el cava, però molts cops no encertem en la millor forma de servir-lo i de degustar-lo.
A banda, associem escumosos a únicament cava o xampany, però hi ha moltes més zones vinícoles especialitzades en aquest tipus de vi. A més del reconegut xampany, tenim també el cava, el corpinnat, el clàssic Penedès, el Crémant, el Sekt… tots elaborats amb la mateixa tècnica del mètode tradicional amb una segona fermentació en ampolla.
– Beu-los a una temperatura superior a 4ºC. Ja que per sota d’aquest nivell no podrem sentir l’olor del seu aroma. Aquests dies de molta calor, ja va bé servir-los una mica més freds del que es consumiran per compensar que la temperatura ambient els farà pujar els graus. Però sempre vigilar de que es mantinguin per sobre de 4ºC per poder degustar la plenitud del seu gust i poder apreciar les seves bombolles.
– Marida’ls amb menús. Gràcies al seu carbònic i acidesa, els vins escumosos es converteixen en un beure perfecte per combinar amb qualsevol menú, sempre que en facis una bona tria. No releguis les bombolles a les celebracions, aniversaris, batejos, casaments i comunions. Surt dels clixés i atreveix-te a destapar-los la teva cuina de diari.
– Conserva’ls bé un cop oberts. Fes servir un bon tap d’escumós per protegir la força de la seva bombolla.Recorda que posar-li una cullereta no serveix per a res. Si no te l’acabes en un àpat, no esperis massa a consumir-lo tot i que l’hagis tapat bé, perquè un cop obert va modificant el seu estat òptim amb el temps.
– Mira’t amb bons ulls els formats màgnum i els rosats. En el format màgnum de 1,5 litres envelleix millor i també realitza una fermentació carbònica superior. Els caves rosats que estan de moda ara són alguns dels xampanys més cars. Gaudeix del seu color i del seu sabor refrescant de tant en tant.
Aplicable a tots els vins, agafa la copa sempre pel peu, que si no, corres el risc d’escalfar-lo i d’encobrir tot el seu esplendor cromàtic.