Més de la meitat de la població mundial presenta mancances en 15 micronutrients essencials, com les vitamines C i E, ferro, magnesi i calci, segons un estudi nord-americà ha confirmat recentment. Aquesta deficiència és una de les formes més comunes de malnutrició i pot causar problemes de salut diversos.
Estudi únic sobre els micronutrients
L’Escola de Salut Pública TH Chan de Harvard, la Universitat de Califòrnia a Santa Bàrbara (UCSB) i l’Aliança Mundial per a la Millora de la Nutrició (GAIN) han dut a terme un estudi que revela que més de la meitat de la població mundial no consumeix suficients micronutrients essencials, com calci, ferro i vitamines C i E. Publicat a The Lancet Global Health, aquest treball és el primer a oferir estimacions globals sobre la deficiència de 15 micronutrients clau per a la salut.
Els investigadors van usar dades de la Global Dietary Database (base de dades dietètiques mundial), el Banc Mundial i enquestes dietètiques de 31 països per analitzar les necessitats nutricionals i comparar-les amb el consum real a 185 països. Van segmentar la població en 17 grups d’edat, des de nounats fins a adults majors de 80 anys, i van avaluar la ingesta de micronutrients essencials, com calci, iode, ferro, zinc, magnesi, seleni i vitamines A, B1 (tiamina), B3 ( niacina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina), B9 (folat), B12, C i E.
Les principals troballes de l’informe
L’estudi revela deficiències generalitzades en gairebé tots els micronutrients analitzats. Les mancances més greus són de iode (68%), vitamina E (67%), calci (66%) i ferro (65%), amb més del 50% de la població presentant nivells baixos de riboflavina, folat i vitamines C i B6.
Les dones tendeixen a tenir deficiències de iode, vitamina B12, ferro i seleni, mentre que els homes presenten més carències de calci, zinc i vitamines essencials. En termes regionals, el sud-est asiàtic registra les mancances més greus, seguit per Àfrica subsahariana amb deficiències de ferro, zinc i vitamina B12, i Amèrica del Nord, on els homes mostren carències de folats, vitamina E i riboflavina.