La Vanessa i en Jordi són una parella d’agro-ramaders al capdavant d’una petita explotació ramadera on crien porc i vedella a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa on menen L’Aulina. Els dos socis van decidir continuar el negoci de bestiar que va iniciar l’avi d’en Jordi i integrar les receptes tradicionals de l’àvia de la Vanessa, que ajudava en les matances del porc a les diferents masies i cases de l’entorn.
De la combinació dels coneixements i habilitats d’ambdues sagues familiars ha nascut l’actual L’Aulina, una petita empresa dedicada a la cria del porc i vedella i la comercialització de productes frescos, embotits i plats precuinats.
Ells defensen la seva producció amb ulls conscients i de compromís amb el territori. Tot el seu esforç el destinen a obtenir un producte de qualitat. Per això, donen molta importància al benestar dels animals, tant l’espai on es mouen com el que mengen.
Elaboren des d’una botifarra del perol, que marida perfectament amb fesols de Santa Pau, fins a unes croquetes, o unes mandonguilles de porc amb sofregit.
Una forma artesana de fer embotits
Per elaborar els seus embotits cuits escullen els ingredients millors i més adequats, siguin carns, condiments, espècies, tripes,… i les quantitats de cadascun.
Les peces i retalls de carn, un cop ben refredades, les trinxen amb una màquina de picar. És una operació ràpida, en la qual tot ha d’ajustar-se a la perfecció per aconseguir un bon desenvolupament de totes les etapes posteriors d’elaboració.
A la pastera / amassadora de L’Aulina barregen la carn picada amb la sal, el pebre i amb la resta de diferents ingredients segons el tipus d’embotit, siguin espècies, ous, sang, reparteixen correctament tots els ingredients per tenir una massa homogènia.
Un cop la massa està preparada, li donen forma, embotint-la en tripes naturals. Tot seguit, ho couen d’una forma acurada per obtenir productes segurs i de la millor qualitat.
Després del tractament tèrmic, els embotits cuits es refreden per estabilitzar-los i els mantenen a una temperatura entre 0ºC i 5ºC.