La camamilla és una planta herbàcia perenne que pertany a la família de les asteràcies. El seu nom científic és Matricària chamomilla, i és coneguda per les seves flors petites i blanques amb un centre groc.
La camamilla i les seves propietats tenen gran popularitat a tot el món, ja que resulta un remei casolà que es porta usant des de fa segles. El primer document en el qual es parla de les seves propietats és el papir de Ebers (1506 A.C), on els egipcis enumeraven nombroses receptes mèdiques fetes a partir d’aquesta herba. A més d’Egipte, es coneix el seu ús ancestral en el centre i sud d’Europa, l’Índia i el nord d’Àfrica.
La camamilla es conrea en diverses parts del món pels seus usos medicinals i la seva agradable aroma.
Quant al seu cultiu, la camamilla prefereix créixer en sòls ben drenats i amb pH neutre. Es pot sembrar directament en el sòl o en tests, encara que requereix una exposició al sol d’almenys sis hores al dia. És una planta que pot tolerar temperatures baixes i altes, però creix millor en climes temperats.
Les propietats de la camamilla són conegudes des de fa segles. S’ha utilitzat tradicionalment com a remei natural per a una varietat de malalties i afeccions. Algunes de les seves propietats més destacades serien:
Propietats calmants: La camamilla té un efecte relaxant i ajuda a alleujar l’estrès, l’ansietat i l’insomni.
Propietats digestives: La camamilla té efectes beneficiosos en el sistema digestiu. Alleuja els espasmes estomacals, redueix la inflamació i alleuja el malestar estomacal, els gasos i les nàusees. També s’usa per a tractar trastorns com la indigestió i la síndrome de l’intestí irritable.
Propietats antiinflamatòries i cicatritzants: La camamilla conté compostos amb propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la inflamació en la pell. A més, es fa servir de manera tòpica, per a accelerar la cicatrització de ferides lleus, cremades i úlceres.
Propietats antioxidants: La camamilla conté antioxidants que ajuden a protegir el cos contra el mal causat pels radicals lliures. Aquests antioxidants poden tenir efectes beneficiosos per a la salut en general i poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques.