És ben curiós com sorgeixen alguns projectes de vegades. Aquest és el cas d’una galeta que elaboren a la cooperativa de El Rosal de Tàrrega i que va néixer quan en Lluís, el mestre pastisser, intentava fer neules sense èxit. El procés d’elaboració de la neula és delicat i ràpid i com que el pastisser no se’n sortia, arrugava la pasta, i anava amuntegant-ne els bocins a la safata.
Aquestes galetes arrugades, teòricament imperfectes, agradaven molt als companys de l’obrador que sovint se les menjaven. La responsable va decidir provar de vendre-les a la botiga i fins i tot afegir-hi una boníssima cobertura de xocolata per sobre per fer-les encara més bones.
Així va ser com d’un petit fracàs va sorgir un gran èxit: l’arrugat, una galeta que actualment representa el 70% de la producció de El Rosal.
I aquesta bonica història no acaba aquí, perquè a la cooperativa dona feina a persones amb dificultats i risc d’exclusió.
El Rosal es va fundar el 2003, quan la família Serra va suspendre l’activitat de l’obrador de galetes que gestionava des del 1920, i des de l’Associació Alba, que actualment s’encarrega del projecte, van agafar-ne el timó. Aquesta entitat social treballa des de fa anys per donar feina amb persones amb discapacitat i malalties mentals a l’Urgell i la Cerdanya.
Les seves galetes, neules, cubanitos i barquillos són artesanals i s’elaboren un a un amb aigua, farina de blat, sucre, ous frescos, mantega, oli vegetal de girasol, aroma de vanil·lina, sal i antioxidant natural.
A què et ve de gust provar-les?