Estem en un moment que mirem al passat per a poder trobar solucions als problemes de sostenibilitat que tenim al nostre Planeta. Tornar als orígens per retrobar l’equilibri i els ritmes naturals de la natura, que han funcionat amb harmonia durant milers i milers d’anys.
Dins d’aquest moviment conscient, la cooperativa Eixarcolant va néixer amb el propòsit de canviar el model de producció i de consum actual i conduir-lo cap a un de més sostenible. Per fer-ho van fer una mirada cap a les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Curiosament, algunes de les plantes de les que en diem males herbes, tenen un gust boníssim i unes propietats excel·lents per incorporar a la nostra dieta.
La cooperativa disposa un banc de llavors amb més de 200 espècies de tot Catalunya, on es pot trobar aquestes plantes que ja no es consumeixen i que pretenen reintroduir a les nostres cuines, a casa i a la restauració.
Han creat una xarxa de fins a 84 punts de venda on trobar qualsevol d’aquestes varietats i ofereixen un manual d’instruccions per a cultivar-les.
Un obrador experimental
Amb la intenció de promocionar la reintroducció de les espècies comestibles oblidades, mitjançant el seu forn de llenya i obrador experimental desenvolupem productes alimentaris, tant frescos com processats, que compleixen tots els requisits per ser introduïts amb èxit en el mercat, i que han de servir per normalitzar el consum d’espècies silvestres comestibles i varietats agrícoles tradicionals.
Posen aquests productes a disposició dels consumidors, però també dels restauradors, com a mostra que és possible generar una cadena de valor sòlida i transparent a partir dels productes agroalimentaris, que consumir local i de temporada és possible i accessible, i que les espècies silvestres comestibles i varietats tradicionals aporten una diversitat increïble de gustos, colors, i textures, a la nostra alimentació quotidiana.
Actualment, els productes elaborats per Eixarcolant, els podeu trobar al Forn de Jorba. Coques dolces, salades, pastissos, panadons, pizzes, magdalenes, crestes, galetes, pa i molt més! Tots productes elaborats matèries primeres de proximitat i majoritàriament ecològiques.