El pollastre rostit és un plat molt tradicional de la nostra terra. De ben segur que tothom l’ha fet algun cop a casa seva, tot i que cada família hi aplica les seves variacions. N’hi ha que hi posen cebetes senceres, d’altres hi posen la ceba a trossets, alguns hi posen tomàquet, una branqueta de canyella o el cuinen amb vi ranci…
Un plat molt nostre per gaudir sucant-hi pa: pollastre rostit
Alguns ingredients varien, però n’hi ha d’altres que no poden faltar-hi mai en un bon pollastre rostit. La picada de pa fregit, fruits secs, all i julivert, una fulla de llorer… són ingredients imprescindibles pel nostre pollastre rostit. Això no obstant, el més important per aconseguir un bon pollastre rostit és fer-ho en una cassola de fang o ferro amb molta paciència i amor també.
Ingredients per a la recepta de pollastre rostit
- 1 Pollastre de pagès de Pollastre de l’era
- Sal
- Pebre negre molt
- 4 grans d’all
- Uns trossets de llimona
- 2 Cebes mitjanetes
- Uns trossets de pebrot vermell i pastanaga (Opcional)
- 2 Tomàquets madurs
- Panses, prunes, pinyons i orellanes (Un grapat de cada)
- Un branquilló de canyela
- Una copeta de vi ranci
- Una copeta de conyac
- Llard o oli d’oliva verge extra
- Aigua o molt millor, brou de pollastre
- Una fulla de llorer
- Farigola, orenga…(Opcional)
Si ets productor, botiga o restaurant i et vols anunciar al Gourmet Català, clica aquí
Elaboració de la recepta de pollastre rostit
- En primer lloc, posarem els fruits secs (Panses, prunes, orellanes i pinyons) en remull amb una copeta de vi ranci i una altra de conyac, durant unes hores.
- Agafem el pollastre, net i esvicerat, i a dins hi posem sal, pebre negre en pols, un all pelat, mitja fulla de llorer, i un troç de llimona. Per fora, el salpebrem i l’untem amb una mica de llard. Un cop fet això, el posem a la safata per anar al forn.
- A la safata, hi posem el branquilló de canyella, els alls, la ceba, el tomàquet, el pebrot i la pastanaga, el llorer,el ví ranci i el conyac en el que hem tingut amb remull els fruits secs, i una mica de brou.
- L’enfornem a uns 180º durant uns 90 minuts (depèn del tamany del pollastre) Donant-li la volta un parell de vegades perquè es fagi bé de tots costats i regant-lo amb el suc de la cocció. Mitja horeta abans d’acabar la cocció, hi afegim els fruits secs. Si cal hi podem anar afegint una mica de brou.
- Un consell: Quan tinguem el pollastre cuit, baixem el forn a uns 60º i el deixem una bona estona abans de servir-lo. I plat a taula!
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un cava Brut Nature Reserva de Bohigas, un cava de color groc amb reflexes daurats gràcies a la seva llarga criança. Bombolla extra-fina, de lent i regular despreniment. Màxima persistència de l’escuma degut al llarg contacte amb els llevats de fermentació. Aromes de gran complexitat, unint la fruita fresca amb la compota i almívar.
Per això, el conjunt que ofereix una llarga evolució, sempre amb el frescor com a centre de percepció, i avançant cap a notes de lleugers torrats, fruits secs i espècies (anís), amb certa mineralitat (grafit). A més, en boca es percep amb aparent suavitat en l’entrada, estructura i bombolla formant part d’un bloc indissociable, que acompanya les aromes de fruita madura i de llarga persistència. Finalment, en l’evolució, notes de brioxeria, espècies i torrats constitueixen un producte de gran potència i projecció en copa.
Font: De plat en plat.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!