La comarca de El Bages fa anys que es coneguda per ser terra de bons olis. L’Obaga de l’Agneta és el nom amb què es coneix una finca d’oliveres amb més de 500 anys d’història que hi ha l’entrada de Manresa prop de la zona de Can Poc Oli, entre la riera de Rajadell i el barri dels Comtals.
En aquest tros de terra hi cultiven oliveres centenàries i fan oli de primeríssima qualitat.
Una finca amb tradició
L’Obaga de l’Agneta és una finca d’unes quaranta hectàrees, de les quals dotze són cultivables. Una finca que té una llarga història al darrere. Des del 1600 que ha estat propietat de la família Pinyot. Per tant, ha patit els alts i baixos de totes les finques agràries de la comarca, amb èpoques de bonança i èpoques d’abandonament.
La història va començar a canviar l’any 2010, quan la Roser Pinyot, hereva de la família, i la seva parella, el Sergi Càmara, se’n van fer càrrec. Amb un projecte ambiciós de recuperació dels cultius de vinya i olivera, que de sempre hi havien estat. Recuperació també d’un ric patrimoni que hi ha escampat per la finca: barraques de vinya, una tina, un pou de glaç, diverses obres hídriques i quilòmetres de parets de pedra seca.
L’oli de l’Obaga de l’Agneta
El primer pas d’aquesta refeta va començar amb la producció d’oli. A partir de les oliveres centenàries que es conservaven, i amb la plantació de noves, de les varietats Corbella i Verdal manresana. Així, han arribat a produir un oli ecològic, un oli d’oliva extra verge d’alta qualitat.
El Sergi havia conegut el món de la viticultura, d’una etapa anterior que havia estat vivint a França. Va seguir una formació especialitzada, que l’han dut a conèixer com pocs el món de l’oli. És mestre moliner i un dels experts que forma part del panell de tast d’olis de Catalunya.