llenties-estofades

Les llenties de sempre, més bones que mai

Ingredients per a la recepta

  • Si ho prefereixes, pots comprar el plat ja elaborat de manera casolana i seguint aquesta recepta a Cuinats Jotri
  • 400g llenties seques
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 ceba gran o dues petites
  • 1 cabeça d’alls
  • 3 fulles de llorer
  • 1 os de pernil
  • 1 tros de vedella
  • 1 tros de xoriço
  • 1 tros cansalada o greix de pernil
  • 1 rama de farigola
  • Pebre vermell dolç

 

VARIANTS:
– Si no us agrada trobar la fulla del romaní/farigola podeu fer un farcellet lligat amb corda
– Es pot fer amb llenties ja cuites, que s’afegiràn al guisadet durant els últims 20 minuts de cocció

 

Elaboració de la recepta

  • El dia abans les posarem en remull en abundant aigua.
  • Podeu posar bicarbonat o no. Una culleradeta… i a reposar 12-24 hores.
  • A l’endemà s’hauran hidratat i ja estaran llestes per cuinar.
  • Però també és cert que molta gent no les posa en remull i les fa directament. Això sí, s’han de rentar molt bé.
  • Les podem rentar una vegada més.
  • Ara preparem la resta d’ingredients.
  • Ho podem posar tot junt en fred… dins l’olla… o daurar una mica la cansalada i les herbes, per extreure’n tot l’aroma.
  • Hi afegim la carn, el xoriço, el pebre vermell dolç i li donem unes voltes, durant uns 5 minuts.
  • Ara incorporem ja les llenties, ben escorregudes.
  • Ho remenem una mica i ho cobrim tot amb aigua.
  • Una mica de sal i ho tapem. Ho deixem coure durant uns 45-55 minuts.
  • De tant en tant ho remeneu, ho tasteu de sal, vigileu que no falti aigua… i comproveu si la carn és cuita.
  • Un cop fetes, es poden servir immediatament.

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un vi Jaume Grau i Grau Cent·Kat Rosat de Vins Grau, un vi sorprenent, cruixent en boca degut a les bombolles fines que floten junt amb la tonalitat de pell de ceba de vi.

 CentKatRosat

Recepta extreta de: http://www.lacuinadesempre.cat/2013/02/llenties-amb-xorico_10.html