L’últim cap de setmana de gener, a Valls (Tarragona) celebren la Gran Festa de la Calçotada, el major festivitat relacionada amb els calçots, que marca el tret de sortida de la temporada de les calçotades, tan tradicionals arreu de Catalunya.
Però quin és l’origen dels calçots? Sobre l’origen del calçot hi ha diverses versions però la més coneguda és la que atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle xix, la invenció d’aquest cultiu. En Xat de Benaiges va posar un parell de brots de cebes al foc i va descobrir per atzar un plat que a la primeria del segle xx ja havia esdevingut habitual en moltes llars de Valls.
El calçots és un plat d’aquells que forma part de qualsevol barbacoa. Un aliment que uneix a les persones i dels que se’n diu que un s’ha d’embrutar per a poder gaudir de la delícia servida a taula. Si vols que els teus amics et felicitin, utilitza aquesta recepta dels calçots al forn.
Ingredients
50 calçots
Salsa romesco feta artesanalment per Mar-tret o la pots fer tu amb:
- 1 pot de mermelada de pebrot vermell BIO de Hort del Silenci
- 6 tomàquets escalivats
- 1/2 cabeça d’alls escalivats
- 1/2 culleradeta de pebre vermell dolç
- un raig de vinagre
- 15 g d’ametlles torrades Marcona del Rebost els Vilars
- 15 g d’avellanes torrades
- 10 g de nous d’Obra tutelar agrària
- pebre negre
- oli d’oliva de Cal Sileta
- sal

Elaboració dels calçots al forn
- Preescalfem el forn a 250 °.
- Netegem els calçots. Per a això, vam tirar de la primera capa perquè quedin nets de fang. Tallem les cues gairebé senceres perquè càpiguen bé a la font de forn.
- Els anem col·locant un al costat de l’altre sense que se superposen per permetre que tots es facin per igual.
- Un cop plenes les safates es posen al forn 30 minuts a 250 °.
- Els servim a taula amb diaris perquè així es mantinguin calents. I no us oblideu de la salsa romesco.
A part dels calçots, cal acompanyar aquest ingredient principal amb carn, us proposem el xai de Cal Sileta i una bona amanida amb enciam de Petit Plà
I per beure i fer baixar tanta teca, us recomanem un cava del Celler Vell, un Brut Nature Reserva, amb una criança al voltant dels 2 anys. Ben equilibrat per a l’equació perfecta: cos i lleugeresa. Un Cava amb la Medalla d’Or als Premis Akatavino 2019 i el Diploma de Plata al certamen 50 Great Cavas 2020.
Si no teniu temps per fer una bona calçotada, us volem inspirar el Restaurant Quatre Molins a Cornudella de Montsant, un restaurant tant confortable com senzill. Està inspirat en les cases de pagès i resolt en modern utilitarisme que segur no pot faltar un plat de calçots.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!