Un pastís que té gust a llet fregida
Ingredients per a la recepta
- 1 litre de llet sencera de Mas Eusebi
- 10 ous
- 300 g de farina
- 240 g de sucre
- 2 cullerades d’essència de vainilla
- 1 cullerada de canyella en pols
Elaboració de la recepta
- Escalfem la llet a foc mitjà gairebé fins al punt d’ebullició. Abaixem la temperatura i retirem del foc, afegim l’essència de vainilla i la canyella en pols. Deixem tot en repòs durant 10 minuts perquè infusioni la llet.
- En un bol gran batem els ous amb el sucre fins que doblin el seu volum. Quan ja estiguin així afegim i barregem la farina fins que no quedin grumolls, és important perquè després en afegir la llet no desaprofitem crema. Si cal feu servir la batedora, la textura ha de ser similar a la d’una beixamel.
- Posem la cassola amb la llet a foc lent, afegim la barreja de crema d’ou, sucre i farina. Remenem contínuament amb una cullera de fusta o unes varetes sense que es formin grumolls i tenint cura que mai arribi a bullir. Quan comenci a espessir retirem del foc i continuem movent un minut més. Tingueu en compte que la crema ha de quedar espessa i després acabarà de solidificar al forn. Passem la crema per un colador gran per alliberar-nos dels grumolls, ja que quedarien molt desagradables al paladar.
- Tirem la barreja en un recipient untat amb mantega i empolvorat amb farina, si teniu algun motlle de silicona no cal aquest pas. Jo he utilitzat un motlle rodó de silicona de 28 cm de diàmetre. Important que sigui gran perquè és molta crema, si no teniu empleats menys ingredients en la proporció de la mida del motlle.
- Introduïm el pastís al forn (opció de calor amunt i avall, a la safata mitjana del mateix) a 170 º durant uns 35-40 minuts (tal com vaig comentar en alguna altra recepta, tot depèn del forn, sempre mireu amb una forquilla i quan estigui sec, retireu). Un petit consell, tapeu el pastís amb paper plata perquè no es cremi la part de dalt i treieu-lo quan quedin 10 minuts de cocció.
- Deixem refredar durant unes hores a la nevera, aquestes postres s’ha de prendre ben fred. Desmotllem.
- Acabem amb una bona capa de mel o alguna melmelada / confitura de fruites que ens agradi
Maridatge
Podeu acompanyar aquesta recepta amb una mistela blanca de CELLER COOP GANDESA.

