A la zona del Lluçanès, a la confluència de les comarques d’Osona, el Ripollès i el Bergadà, al poble d’Alpens, trobem el petit obrador i la botiga d’Embotits Camprubí, especialitzada en l’elaboració d’embotits artesanals.
És un negoci familiar, que des del 1967, prepara embotits frescos, cuits i curats. Ara ja són la tercera generació que continua fidel al procés tradicional que es feia a les matances de porc de les cases i les masies de pagès.
Fins fa unes dècades l’obrador matava el porc setmanalment, però actualment Embotits Camprubí ha substituït la matança per la selecció acurada de porc de la zona. Cada dia elaboren embotits d’una forma manual, per aconseguir uns productes gurmet en un territori amb una gran tradició en aquest camp.
Els amants dels embotits gaudeixen amb les seves especialitats tan exquisides com la botifarra crua, els curats com la llonganissa i el fuet, i cuits com la botifarra i el bull negres.
Un procés que marca la diferència
El seu embotit cuit, per exemple, presenta un ampli ventall de productes. A diferència d’altres zones o obradors, aquí distingeixen el procés d’elaboració de la botifarra cuita, negra o del perol, del procés del bull i el bisbe, negre o blanc.
En el primer, la carn passarà dues vegades per la caldera; en canvi, per elaborar el bull o el bisbe només n’hi passarà una. Aquesta diferència fa que l’embotit del bull i el bisbe, que normalment es menja cru, sigui més melós i recordi al gust autèntic de després de la matança.
L’èxit dels Embotits Camprubí rau en l’acurada selecció de les carns utilitzades, entre les quals hi ha la raça Duroc, i el curós procés d’elaboració artesanal que aconsegueixen mantenir el sabor de l’embotit tradicional de muntanya.