Productes de la terra per un plat típic català: esqueixada de bacallà
L’esqueixada de bacallà és un plat molt tradicional dels Països Catalans. La base del plat és el bacallà cru, juntament amb tomàquet, pebrot, ceba i olives. A més a més, està amanit amb oli d’oliva, vinagre i sal. Aquest deliciós plat també es pot trobar a La Cistelleria, un restaurat situat a Terrassa. El nom del plat “esqueixada” prové del verb esqueixar, i és això el que es fa amb el bacallà s’esqueixa amb els dits i no amb un ganivet. A la cuina catalana podem trobar amanides molt similars com l’empedrat, el xató, l’esgarrat o l’espencat, entre d’altres. Cadascun amb les seves variacions, però tots ideals pel bon temps.
Ingredients per l’esqueixada de bacallà
- 500 grams de bacallà esqueixat i dessalat de Pairó Fish
- 4 tomàquets madurs trinxats
- Olives negres
- Ceba tendre
- Pebrot
- Oli d’oliva verge extra
- Pebre negre
- Sal
- Esqueixada ja feta: La Cistelleria
Preparació per l’esqueixada de bacallà
- En primer lloc, posarem en remull el bacallà de Pairó Fish ja esqueixat i dessalat en aigua durant dues o tres hores i li canviarem l’aigua cada hora.
- Tallarem els tomàquets, el pebrot i la ceba tendre en trossos i ho barrejarem tot.
- A continuació hi afegirem el bacallà i les olives i posarem la sal al gust. És aconsellable anar-ho tastant per controlar el seu nivell. Normalment no és necessari afegir-n’hi massa.
- Finalment, ruixeu tot amb un bon raig d’oli i hi poseu el pebre. Remeneu bé tot i ho deseu durant una hora a la nevera. Fresc i llest per servir!
Maridatge
Aquest àpat tradicional de la cuina catalana té un punt afegit ja que és només a Catalunya on es menja el bacallà cru. Per a acompanyar un plat d’aquesta mena us recomanem el Cava Brut Nature de Mussons Vins. Elaborat amb les varietats Macabeu, Xarel·lo i Parellada i amb una criança de 20 mesos, és un producte fresc, sedós i elegant de llarg postgust. El seu aroma fresc amb notes cítriques, intens i alegre amb fruita madura, herba fresca i fons de llevat conforma una excel·lent combinació amb l’esqueixada de bacallà.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!