Maria Serra, una apassionada de la gastronomia, va descobrir els licors tradicionals italians com el limoncello i l’arancino en els seus viatges familiars a Itàlia. A Montgat, on viu, ha iniciat un projecte empresarial d’artesania gastronòmica dedicat a l’elaboració de licors per a l’inici de l’àpat i la sobretaula.
Onalic és la marca que dona nom als tres primers licors que ha tret al mercat, i ho ha fet incloent moltes de les espècies i herbes que usaven per elaborar plats amb la seva àvia a la cuina de casa. “Onalic són licors naturals, elaborats amb ingredients de procedència ecològica, sense conservants, colorants ni aromes afegits”, explica l’emprenedora. Uns licors creatius exquisits al paladar, però també digestius.
Serra diu que per aconseguir uns licors de primera escullen fruites de qualitat i temporada, com taronges, llimes, llimones i grans de cafè. A més, cuiden i respecten tot el procés artesanal, des de pelar i tallar la pell per obtenir-ne tots els olis essencials a macerar amb paciència per aconseguir licors amb un marcat gust de fruita.
Varietats singulars
Per ara, han tret al mercat les varietats de Limoncello amb menta i gingebre; cítrics i espècies; i cafè amb vainilla i canyella. I ja estan treballant en nous licors. De fet, el quart sortirà al mercat l’any vinent, amb maduixes del Maresme.
Totes les receptes són singulars i s’ha inspirat en les herbes aromàtiques, espècies, aromes i gustos de quan era petita. Ha fet moltes proves fins arribar al resultat final, fins i tot un parell d’anys fins concebre’ls. Cadascún dels licors té una característica distintiva. Així, el limoncello té un component més gastronòmic que els habituals. El de cítrics i espècies conté pebre negre, clau, anís estrellat i canyella, cosa que li confereix un sabor especial. I el de cafè l’elaboren amb grans 100% aràbica, vainilla de Madagascar i canyella de Ceylan.
La clau del resultat final, però, és que fan maceracions molt petites, amb un temps específic de repòs. I després filtren i mesclen amb almívars per aconseguir la dolçor i graduació que esperen. Tot seguit, el deixen més temps en repòs abans de l’embotellat.
Així mantenen l’essència de les receptes tradicionals. Els ingredients provenen de producció ecològica i de temporada, i això pot fer que els licors variïn lleugerament de color i sabor. I elaboren els licors aptes per a celíacs i intolerants, ja que no contenen gluten i són aptes per a celíacs i intolerants a la lactosa i a l’ou.