Des d’avui, 17 i fins al dia 30 d’octubre, el Festival Parmiggiano Reggiano convoca deu restaurants de Barcelona i també a deu de Madrid perquè creïn plats amb el formatge italià com a protagonista.
Promogut pel Consorzi del Formaggio Parmigiano Reggiano i sota l’organització de Forma Libera, aquest esdeveniment brinda l’oportunitat d’aprofundir d’una forma plaentera en el coneixement i les innombrables possiblitats d’aplicació a la cuina d’aquest formatge.
El Parmigiano Reggiano és un dels formatges més antics i més preuats del món. Avui dia es produeix essencialment com fa nou segles, amb els mateixos ingredients de llet, sal i quall, la mateixa cura artesanal i amb una tècnica de producció que ha experimentat pocs canvis amb el pes dels segles, gràcies a la decisió de mantenir una producció totalment natural, sense emprar additius.
Es tracta d’un formatge amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i ha de ser produït a la zona d’origen que abasta les províncies italianes de Parma, Reggio Emilia, Mòdena, Màntua a l’est del riu Po i Bolonya a l’oest del riu Reno, una superfície d’aproximadament 10.000 km2.
És el formatge italià més universal, el que tothom reconeix i aprecia a nivell mundial. Només un aliment així de col·lectiu, que s’explica millor menjant-ho que parlant-ne, podia tenir un festival de restaurants dedicats plenament a celebrar-ho.
Durant aquests dies, cada restaurant inclourà un plat a la carta en què el parmesà és el protagonista. Cadascun d’aquests plats serà candidat a guanyar el premi “Miglior Piatto 2022”, reconeixement que arribarà de la mà del jurat de l’Acadèmia italiana della Cucina. A la seva edició del 2021, el guanyador de Barcelona va ser Agreste, amb una “Crema gelada de Parmigiano Re:ggiano, ceps i avellanes”.
Durant aquestes dues setmanes, els restaurants participants de Barcelona d’aquesta vuitena edició són:
⦁ AGRESTE DE FABIO & ROSER (Funoses Llussà, 2)
⦁ BACARO (Jerusalem, 6)
⦁ BALMESINA (Balmes, 193)
⦁ BODEGA BONAY (Gran Via de les Corts Catalanes, 700)
⦁ DELACREM/OBRADOR DELACREM (Enrique Granados, 15)
⦁ EROICA CAFFÈ BARCELONA (Consell de Cent, 350)
⦁ LECCABAFFI (Valencia, 341)
⦁ MY FUCKING RESTAURANT (Nou de la Rambla, 35)
⦁ OSTAIA (Aribau, 58)
⦁ MY FUCKING RESTAURANT (Consell de Cent, 335)