Una recepta per emmarcar
Ingredients per a la recepta
- 1 cuixa de xai marcada en quatre trossos de Can Mabres
- 4 o 5 branques de romaní fresc
- 4 o 5 grans d’all
- 1 ceba tallada a rodanxes
- Un tros de llard de porc
- 1/2 got d’aigua
- Un raig de brandi
- El suc d’una llimona
- Pebre negre
- Oli d’oliva
- Sal
VARIANTS:
- Ho podeu acompanyar d’unes patates al forn
- Podeu substituir el llard per oli d’oliva
- Podeu fer servir vi ranci enlloc de brandi
Elaboració de la recepta
- Netegem bé tota la carn.
- Quan la compreu, digueu que és per fer al forn i que us marquin els talls.
- Salem la carn per totes dues bandes. I l’empebrem també.
- Ara, col·locarem una base de branques de romaní en una safata de forn. A sobre hi posarem la carn que ruixarem amb suc de llimona. Podeu deixar els talls de llimona pel mig. Ho reservem i, mentrestant, escalfem el forn a 160º C graus.
- Ara, preparem uns alls i el greix.
- El llard, o greix de porc, és poc recomanable des del punt de vista nutritiu, però molt de tant en tant, li dona un gust molt especial als menjars, sobretot als rostits.
- El que acostumo a fer sovint és posar meitat oli d’oliva i meitat llard. Poseu-ho a escalfar.
- Si voleu, feu un petit tall als alls per extreure’n el seu aroma.
- Sense esperar que sigui l’oli calent, hi posarem els alls a daurar una mica.
- Poc a poc aniran agafant color, però no massa tampoc. Només volem aromatitzar el greix.
- A continuació, ruixeu tota la carn amb aquesta barreja de greix i alls.
- A continuació, posarem la carn al forn i la deixarem fer uns 90 minuts inicials.
- Anem a per la guarnició. Mentre es fa la carn, podeu rentar unes patates i partir-les per la meitat.
- Peleu un parell o tres de cebes també, i reserveu-les.
- Col·loqueu les patates en una safata de forn i saleu-les.
- Empebreu-les també, si us agrada. Reserveu-les.
- Quan hagin passat uns 30 minuts de cocció del xai, omplirem un got per la meitat amb brandi.
- I l’altre meitat amb aigua. Podeu fer servir vi ranci o vi blanc, si voleu.
- L’abocarem sobre la carn i ho deixarem coure els 60 minuts més que queden.
- Passat aquest temps, la carn començarà a agafar color, però ni de lluny estarà cuita.
- Li donarem la volta a cada tros i ho ruixarem amb el seu propi suc. Ho tornarem a coure 90 minuts més, a 160-170º graus també.
- En aquest punt podeu posar també les patates, a la part baixa del forn, i que es vagin fent.
- No oblideu ruixar tant la carn com les patates amb el suc de la carn.
- Passats els 90 minuts les patates estaran cuites i les haurem de retirar del forn temporalment.
- En aquest punt, hi afegirem la ceba tallada a trossos per sobre de la carn.
- I ho deixarem fer de 30-40 minuts més, però ara a 200º graus.
- De tant en tant, volteu la carn.
- Assegureu-vos de ruixar-la amb la salsa.
- D’aquesta manera no quedarà tan seca i agafarà molt gustet de romaní.
- Com veureu, i en total, el xai haurà estat al forn un mínim de tres hores.
- Quan la carn sigui pràcticament feta, podeu apagar el forn i deixar-la dins amb la porta una mica oberta.
- D’aquesta manera es conservarà fins el moment de servir.
- A mi, però, abans de servir-la, sempre m’agrada donar un cop fort a 240-250º graus durant uns 10-15 minuts i fer aquesta capa cruixent tan atractiva a la vista. Escalfeu també les patates.
- I ja només ens quedarà emplatar.
- I gaudir del xai, del romaní, de la patata.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Mussons Negre de Mussons Vins, un vi negre d’entrada potent, i evolució suau, molt saborós, carnós i ben estructurat i rodó. Amb una bona mescla de sabors de fruita madura i una punta de acidesa, que el fan llarg i persistent.
Recepta extreta de: https://catalunyacuina.com/carns/xai-al-forn-romani