El formatge Roura Soler s’elabora a Sant Pau de Segúries, ubicat a la Vall de Camprodon, comarca del Ripollès i és un formatge 100% artesanal que s’elabora seguint unes tradicions de molts anys enrere.
La Formatgeria Roura Soler va iniciar el seu funcionament als anys 90, quan la família Roura-Soler que tenia una explotació de vaca bruna, va voler donar un valor afegit al negoci de la llet. Fins el 2005 la llet procedia de la masia familiar però a partir d’aleshores la van començar a comprar a un ramader del poble, a Sant Pau de Segúries.
Una mica d’història…
Així doncs, des de fa tres dècades, aquests ramaders han recollit el llegat de la tradició quan antigament, en les èpoques que les pastures abundaven, els ramaders aprofitaven la llet sobrera de les cries de bestiar per fer-ne formatge. La llet es quallava amb productes naturals en una olla a la vora del foc, la feien dessuar i la premsaven. Aquest deliciós producte es podia consumir fresc o afinat i per això se’l deixava reposar al rebost per a que fermentés. De la manera més natural feien un producte molt bo pel paladar i que també servia per tenir una alimentació saludable durant tot l’any.
Però quan el formatge artesà va deixar de fer-se a la vora del foc perquè suposava massa costos, a la Formatgeria Roura Soler van construir una formatgeria artesana: una olla de 1.000 litres, una caldera de calefacció per donar-li temperatura, una premsa mecànica i una cambra de maduració és tot el que cal.
Així, aconsegueixen que en el temps que es tardava a elaborar 5 litres ara se n’elaboren 1.000, i sense oblidar les condicions amb què es feia tradicionalment, de manera natural i amb tècniques mil·lenàries.
Tots els seus esforços recauen en què la llet sigui de la terra on s’elabora i que el formatge tingui el sabor del territori i de les seves pastures. Per això, els seus formatges també són el signe d’identitat d’una comarca, El Ripollès, cosa que els diferencia dels altres.
Actualment elaboren formatges artesanals de vaca, d’ovella i de cabra. En la varietat de vaca, els fan amb minera i amb mescles amb llet d’euga o ovella, i també amb pebre o romaní. En els formatges d’ovella, que presenten en diferents formats de pesos, també ofereixen el Serrat, preparat amb llet crua. I en els de cabra, el venen en diferents mides i en la varietat de Martinet, fet amb llet crua de cabra. A més, es poden adquirir diversos lots de formatges combinats i per a tastos.