Amb més de 110 anys de tradició fornera, el Forn Sistaré, ubicat al centre de Reus és un lloc de referència de la ciutat per anar a comprar les seves coques de tota mena. Des de la coca dolça de cireres, a la de forner, passant per una cruixent coca de recapte. Però especialment el seu pa estrella, que el 2016 va ser reconegut com el millor pa de pagès amb IGP.
Després de tants anys a l’obrador amassant pa i varietats forneres han trobat el secret per a que les seves especialitats siguin tant i tant delicioses. Primer de tot, fan servir productes locals. Així, l’oli i les cireres provenen dels afores de Reus, i també treballen amb blat cultivat a la Conca de Barberà o sal del Delta de l’Ebre, per citar-ne alguns.
I en segon lloc, hi posen amor en totes les seves elaboracions. “Com més relaxada estigui la massa, millor sortirà el pa”, diuen el Xavier i el Tomàs Sistaré, els germans que ara estan al capdavant del negoci familiar.
Una filosofia que sempre triomfa
Els hereus del Forn Sistaré consideren que el pa d’abans no era ni millor ni pitjor, sinó simplement, diferent. Per a ells, l’important és seguir la tradició de fer les coses ben fetes i pel gust de fer-les ben fetes, en continua evolució i aprenentatge.
Totes les seves elaboracions les fan amb pasta mare natural levain pròpia, que mantenen des del 1942.
A més a més del seu pa de pagès excel·lent, ofereixen varietats com el pa d’olives de kalamata i el de nous i panses al vermut. Pels amants del pa integral, elaboren pa de fajol i el d’espelta, ambdós integrals i ecològics 100%, entre altres. Finalment, com a pans especials d’encàrrec, fan el pa de vi, fet amb exclusivament pels tastos d’oli de Clos Mogador i el pa creat expressament pels corredors de la Marató del Priorat que se celebra des de fa anys per les vinyes del Priorat.