Pastís de la Diada

Pastís de la Diada

La millor manera de celebrar la Diada!

En podeu trobar de tot tipus a les nostres pastisseries gourmet: Pastisseria Cobo i Pastisseria Sant Jaume

 

Ingredients per a la recepta

 • 200 g de pasta de full (2 làmines)
 • 1/2 litre de crema pastissera
 • Gelatina en fred
 • Gelatina de poma
 • 1 ou batut

 

Elaboració de la recepta

 1. Primer de tot, farem la crema pastissera. La podeu fer la nit anterior si voleu.
 2. S’ha de refredar a temperatura ambient i conservar dins la nevera.
 3. A continuació, prepararem les barres vermelles amb gelatina de poma. Ja sabeu que la gelatina de poma arriba quallada i l’hem d’escalfar amb una mica d’aigua.
 4. Posem al foc tres o quatre grapats com aquest en un bol amb 1/5 part d’aigua fins que arrenqui el bull. Utilitzaré colorant alimentari vermell.
 5. Ens farà falta una safata que tingui una mica de vora. També ho podeu fer en una carmanyola. Per a aquesta quantitat, n’hi posarem mitja culleradeta.
 6. La gelatina arrenca el bull. Ja la podem parar. Hi incorporem el colorant i el barregem bé amb una barnilla. Ara, calent, ho aboquem dins la safata procurant que ens quedi un gruix considerable. Ho deixem refredar a temperatura ambient. Que qualli. Un cop fred, tapeu-ho amb paper film… i conserveu-ho a la nevera.
 7. Ara ens centrem en la pasta de full. Jo he utilitzat dues làmines de pasta de full La Sirena i les he ajuntat amb una mica d’aigua. Sempre us dic que la pasta de full es pot fer a casa quan es donen totes les condiciones i tenim temps suficient. Altrament, i com passa sovint, no val la pena fer-la i és preferible comprar-ne una de bona. Com us dic, s’han de segellar bé les juntes entres les dues làmines.
 8. Amb una mica de farina, estirem lleugerament la pasta de full. Dibuixeu, sense tallar encara, la forma d’un escut. Quan ho tingueu clar, talleu. Aquestes tires ens serviran per donar més volum a les cantonades.
 9. Mulleu-vos els dits amb aigua i apliqueu-la sobre el lateral de la pasta… com si fos pega i d’aquesta manera s’enganxarà una capa de pasta amb l’altra.
 10. Col·loqueu tires a tots els laterals. Ja ho podrem enfornar, gairebé. Poseu la pasta a una safata de forn amb un paper d’enfornar.
 11. Bateu un ou. Pinteu-ne només els laterals. Ara, omplim una mànega amb crema i farcim l’interior del pastís. La crema pastissera cuita ens ajudarà que l’interior de la pasta no pugi i, a més, ens farà una capa resistent a la part baixa del pastís. No us amoïneu massa pel dibuix ni per les ratlles… que això després no es veurà.
 12. Enfornem el nostre pastís a uns 180º graus durant uns 15 minuts. Vigileu-lo fins que sigui ben cuit i tingui bon color. Un cop sigui totalment fred, ja el podrem col·locar sobre un cartró amb blonda.
 13. Engeguem la pala de cremar (o la posem al foc si no és elèctrica). Omplim, de nou, una mànega pastissera amb crema. Com veureu, no utilitzo cornets… només la mànega, ja que no volem decorar, només utilitzem la mànega per escudellar.
 14. Omplim l’interior del pastís amb crema. Ara, amb l’ajuda d’una espàtula, distribuïm bé la crema. Hi tirem una mica de sucre gra per sobre i cremem la crema pastissera.
 15. Ara li donarem brillantor amb gelatina neutra en fred. Però podeu utilitzar la mateixa gelatina de poma del principi lleugerament temperada. Aquesta gelatina, en concret, és ideal per a elaboracions en fred, fruites, gelats, etc.
 16. Pintem la crema, tenint cura de no malmetre el pastís i també la part més visible de la pasta de full. Reservem el pastís a la nevera. Tornem a la gelatina vermella. Feu tires amb un ganivet fi.
 17. Com que en tindreu molta, podeu provar de treure alguna tira i familiaritzar-vos amb la seva textura. La millor manera de separar les tires és amb les mans. El ganivet pot malmetre les tires.
 18. Procureu donar un acabat similar a la senyera i així només heu de traslladar les tires de la safata al pastís.
 19. I ja el tenim acabat!

 

Maridatge

Podeu acompanyar amb un cava Reserva Barrica Brut Nature del Celler Carles Andreu, un cava de color or palla, amb un rosari de bombolles finíssim i constant, es presenta al tast d’una manera molt afruitada amb una fusió subtil entre el vi i la barrica. En boca és suau, amb bona estructura, retronasal de fusta, fresc i persistent, amb un esclat de bombolletes que aporten una sensació agradable de pessigolleig.

Cava Reserva Barrica

Cava Reserva Barrica de Celler Carles Andreu

Recepta extreta de: http://www.lacuinadesempre.cat/2013/09/pastis-de-la-diada-de-catalunya-de-full.html