Al poble de Rasquera, són moltes les cases on, des de fa anys, s’han elaborat la seva pròpia ratafia. Cada casa té la seva recepta secreta sobre dos tipus d’elaboracions: la curta i la llarga. A Ca Roman n’elaboren una a partir de la recepta familiar des de fa més de 50 anys sobre la recepta curta.
Fins a vint-i-dos ingredients composen aquesta ratafia artesana amb entrada dolça i regust a regalèssia. No podem desvetllar tots els components del licor d’aquesta casa, però sí dir-vos que els que més caracteritzen la ratafia Ca Roman són el fonoll i el romaní.
La Josepa, la Josefina, la Rosa i la Rosita eren les encarregades d’elaborar la ratafia familiar fins que les noves generacions de la família van donar un pas més enllà i van començar a comercialitzar-la.
De sant a sant!
Una singularitat d’aquesta ratafia és que l’elaboren seguint el calendari de sants: des de l’inici de l’estiu per sant Joan, fins a Sant Domènec, el 8 d’agost.
El primer pas per a la serva elaboració és la recol·lecta d’herbes aromàtiques de Rasquera i nous del noguer familiar a Benissanet. Un cop han netejat els ingredients, els separen en mesures i els afegeixen, juntament amb l’aiguardent de 35% VOL, dins la damajoana de boca grossa. Feta la mescla, deixen reposar les damajoanes durant quaranta dies a sol i serena.
Transcorregut el període de maceració, colen el licor de les garrafes i el filtren dos cops. Després del filtrat, afegeixen 300 grams de sucre per cada litre d’aiguardent per deixar-ho reposar, a continuació, entre dos i tres mesos dins les damajoanes.
Sempre hi ha un moment per a degustar la ratafia Ca Roman i poder assaborir tots els gustos del territori tarragoní.