La Petita Granja de Claret és un projecte ecològic amb vaques, cabres i equins per fer formatges. Al capdavant hi la Raquel Servitja i el Jordi Terrazas, que a la tardor del 2019 van obrir aquesta granja, ubicada al nucli de Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages).
Únics habitants del nucli, la parella, amb el fill de la Raquel, disposa d’una trentena de cabres, un parell de vaques, un burro i una euga. La família Torrentó, propietària de la finca, els hi ha llogat els terrenys i hi ha unes bones sinergies entre els titulars d’aquest tros i la parella masovera, en un indret que feia més de cinquanta anys que estava deshabitat.
La Raquel va néixer a Manresa, es va criar a Barcelona i va tornar a la capital del Bages. Ara forma part d’aquest projecte que va endegar el seu company, quan va decidir llogar una casa a Claret de Cavallers, Ca l’Espinac, per poder-hi allotjar els seus cavalls.
En Jordi treballava a Súria i la Raquel, veterinària de formació, era professora de l ’Escola Agrària de Manresa i donava classes de ramaderia ecològica. Després de desestimar centrar-se en l’agricultura a Claret dels Cavallers, van optar per tenir cura d’un ramat.
Ara, el principals ingressos de la Raquel provenen de la llet de les cabres a la formatgeria del Miracle que els elabora el seu formatge, La Senyora, i també els lloga un espai per fer iogurts. A més, la Raquel porta la sanitat de molts ramats a Catalunya i Espanya, a través d’uns productes francesos basats en olis essencials i plantes medicinals. I finalment, un dia a la setmana torna a la docència i la Petita Granja de Claret es converteix en una aula de l’Escola Agrària de Manresa on els alumnes poden fer pràctiques en una explotació ramadera ecològica.
De fet, l’objectiu final del Jordi i la Raquel és que la seva granja es pugui convertir en un espai de formació. Per ara, surten a pasturar 4 hores al dia les cabres. Netegen el sotabosc, fan prevenció d’incendis i mantenen el bosc sa i net.