Olla aranesa

Olla aranesa

Tradicional del nord i genial per l’hivern

Avui fem una esplèndida olla aranesa amb productes d’Eth Restilhè, que també podeu degustar al seu restaurant a Garós! Un plat típic del nord que ens encanta fer quan fa fred! I podem acompanyar amb un vi negre SYH de Vinya Janine. Salut!

 

Ingredients per a la recepta

  • 2 patates
  • 1/2 col
  • 3 pastanagues
  • 1 api
  • 1 ceba tendra
  • 2 porros
  • 1 os de pernil
  • Costella de vedella
  • Cansalada
  • Cuixa de gallina
  • 1 botifarra crua
  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca
  • Mongetes seques
  • Fideus (núm. 2)
  • Per a la pilota:
  • 1 ou
  • 1 gra d’all
  • Julivert
  • Pa sec
  • Carn picada de porc
  • Farina
  • Llet

 

Elaboració de la recepta

  1. Fem el brou
    • En una olla gran amb aigua bullint posem la cuixa de gallina, l’os de pernil i la costella de vedella. Anem traient l’escuma de tant en tant.
  2. Fem la pilota de l Vall d’Aran
    • Remullem el pa amb la llet en un bol.
    • Salpebrem generosament la carn picada i incorporem un ou. Barregem amb les mans.
    • Piquem un gra d’all petit i també el barregem.
    • Barregem el pa amb la carn.
    • Piquem julivert i afegim a la barreja.
    • Fem pilotes i les enfarinem.
  3. Fregim les pilotes
    • Amb bastant d’oli en una paella, fregim les pilotes i les reservem.
  4. Incorporem les mongetes i sal al brou
    • Incorporem les mongetes al brou i coem durant trenta minuts aproximadament. Agreguem una bona quantitat de sal grossa al brou,
  5. Incorporem les verdures i una picada de cansalada i all
    • Tallem les verdures i hortalisses en dauets i les agreguem al brou.
    • Tallem la cansalada en trossets molt petits i ho mesclem amb una mica d’all picant-ho tot plegat en un morter i una mica de farina. Afegim també al brou.
  6. Afegim els fideus
    • Afegim, ara, els fideus a l’olla on tenim el brou; esperem uns 20 minuts i ja els tindrem fets.
  7. Incorporem les pilotes i les botifarres
    • Un cop tinguem la pasta gairebé feta, hi afegim les pilotes i les botifarres. 10 minuts més i ja tindrem la nostra olla aranesa acabada!

 

Maridatge

Podeu acompanyar aquest plat amb un SYH de Vinya Janine, un vi negre amb aroma de fruita madura i molt bon pas en boca, amb cos i equilibrat, saborós.

SYH de Vinya Janine

SYH de Vinya Janine

Recepta extreta de: https://www.ccma.cat/tv3/cuines/recepta/olla-aranesa/529/