L’olla aranesa és un plat d’ebullició, casolà i rural, amb un ordre rigorós de verdures, carns, llegums i fins i tot arròs. De fet, en l’antiguitat, era un plat de diari però actualment, l’olla aranesa és típica en festes majors.
Tradicional del nord i genial per l’hivern: olla aranesa
Aquesta sopa aporta una gran quantitat d’energia, i es preparava amb les restes de la collita i aliments que restaven en la despensa.
A més, des dels seus orígens es va cuinar com una contundent sopa elaborada a foc lent per contrarestar els freds del sobrecollidor però gèlid paisatge de la Vall ha passat de ser un saborós però rudimentari recurs energètic a convertir-se en un plat molt demandat pels més sibarites de l’alta cuina.
Així doncs, fem una esplèndida olla aranesa amb productes d’Eth Restilhè, que també podeu degustar al seu restaurant a Garós! En definitiva, és un plat típic del nord que ens encanta fer quan fa fred! I podem acompanyar amb un vi negre SYH de Vinya Janine. Salut!
Ingredients per a la recepta d’olla aranesa
- 2 patates
- 1/2 col
- 3 pastanagues
- 1 api
- 1 ceba tendra
- 2 porros
- 1 os de pernil
- Costella de vedella
- Cansalada
- Cuixa de gallina
- 1 botifarra crua
- 1 botifarra negra
- 1 botifarra blanca
- Mongetes seques
- Fideus (núm. 2)
- Per a la pilota:
- 1 ou
- 1 gra d’all
- Julivert
- Pa sec
- Carn picada de porc
- Farina
- Llet
Elaboració de la recepta d’olla aranesa
- Fem el brou
- En una olla gran amb aigua bullint posem la cuixa de gallina, l’os de pernil i la costella de vedella. Anem traient l’escuma de tant en tant.
- Fem la pilota de l Vall d’Aran
- Remullem el pa amb la llet en un bol.
- Salpebrem generosament la carn picada i incorporem un ou. Barregem amb les mans.
- Piquem un gra d’all petit i també el barregem.
- Barregem el pa amb la carn.
- Piquem julivert i afegim a la barreja.
- Fem pilotes i les enfarinem.
- Fregim les pilotes
- Amb bastant d’oli en una paella, fregim les pilotes i les reservem.
- Incorporem les mongetes i sal al brou
- Incorporem les mongetes al brou i coem durant trenta minuts aproximadament. Agreguem una bona quantitat de sal grossa al brou,
- Incorporem les verdures i una picada de cansalada i all
- Tallem les verdures i hortalisses en dauets i les agreguem al brou.
- Tallem la cansalada en trossets molt petits i ho mesclem amb una mica d’all picant-ho tot plegat en un morter i una mica de farina. Afegim també al brou.
- Afegim els fideus
- Afegim, ara, els fideus a l’olla on tenim el brou; esperem uns 20 minuts i ja els tindrem fets.
- Incorporem les pilotes i les botifarres
- Un cop tinguem la pasta gairebé feta, hi afegim les pilotes i les botifarres. 10 minuts més i ja tindrem la nostra olla aranesa acabada!
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un SYH de Vinya Janine. Estem d’un vi negre amb aroma de fruita madura. A més, té un molt bon pas en boca, amb cos i equilibrat, saborós. Per això, és ideal per a acompanyar aquest deliciós àpat.
SYH de Vinya Janine
Font: Cuines.

Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!