Els panellets són possiblement un dels dolços més catalans que hi pot haver. Temporals i de sabor irresistible no deixen indiferent a ningú. Tot i això, es diu que l’origen dels panellets és àrab, i els delata un dels seus ingredients principals, l’ametlla.
La manera més dolça de celebrar Tots Sants: els panellets
De panellets n’hi ha de molts tipus a part dels clàssics de pinyons, també en trobareu d’ametlla, avellanes, coco, cirera, xocolata… Us atreviu a fer-los? Són molt més senzills del que us penseu!
Ingredients de la recepta de panellets
- 400g de farina d’ametlla Marcona
- 400g de sucre llustre
- Una clara d’ou pasteuritzada
Varietat de panellets
- Pinyó
- Ametlla
- Cafè
- Vainilla
- Codonyat
Del quilo de massapà que sortirà, en feu cinc parts de 200g. Si voleu fer més panellets de pinyó, que és el més habitual, feu-ne una part de 300g i quatre de 175g.
Pels de pinyó
- 1 ou sencer
- 250g de pinyons
Pels d’ametlla
- 1 ou sencer
- 125g d’ametlles
Pels de cafè
- Un sobre de cafè soluble
Pels de vainilla
- Un polsim de vainilla cristal·litzada o una cullereta de cafè d’extracte de vainilla.
Pels de codonyat
- 100g de codonyat del bo
Elaboració de la recepta
- Agafeu un ou i separeu el rovell de la clara. Reserveu.
- En un bol a part, poseu la farina d’ametlla, el sucre llustre i hi aneu incorporant la clara d’ou mentre amasseu*.
- Ha de quedar-vos una massa suficientment consistent per poder fer boles. *No s’ha d’amassar com el pa, només el punt just perquè els ingredients s’uneixi. Si ho treballeu com el pa us farà oli.
- Pinyó
- Deixareu un ou sencer i barregeu-ne una mica amb els pinyons. Agafeu el massapà i feu una botifarra d’uns 2,5cm de gruix i talleu-ne porcions també de 2,5cm.
- Poseu-les a dins del bol dels pinyons i agafeu-les barrejades amb pinyons mentre aneu fent bola.
- Abans d’enfornar els pinteu amb ou.
- D’ametlla
- Seguiu el mateix procés que els de pinyó, però amb les ametlles.
- De cafè
- Barregeu cafè soluble en el massapà. Feu les botifarres tal com heu fet amb els altres. Una vegada feta la bola, doneu-li forma de croqueta. Passeu-los per sucre llustre, espolseu-los una mica i col·loqueu-los en una safata de forn untada amb una mica d’oli.
- De llimona i taronja
- Seguiu el mateix procés que els de cafè, però amb ratlladura de llimona o taronja i doneu-li forma de bola.
- De vainilla
- Seguiu el mateix procés que els de cafè però, una vegada feta la croqueta, poseu-la en un plat amb sucre gra i doneu una mica de forma al col·locar-los a la safata de forn.
- De codonyat
- Estireu el massapà amb un corró (0,5cm de gruix) i poseu una tira de codonyat quadrada de 1,5×1,5 tot el llarg. Doblegueu la massa tapant el codonyat i formeu una botifarra. Passeu per sobre sucre gra perquè s’hi adhereixi i talleu amb forma inclinada peces de 1,5cm d’amplada.
- El forn escalfat a 220-230ºC. Coure els panellets de 7 a 10 minuts.
Maridatge
Podeu acompanyar aquesta recepta amb un cava 1/2 Dry Semi Sec ECO de Cava Jaume Giró i Giró, un cava amb un bon despreniment de finíssimes bombolles, és molt pàlid i és de color verd amb tons grogosos. També, al olorar-lo captem fruites tropicals com la pinya, notes de poma, i flors blanques. A més, en boca es melós i fresc, cremóso i amb cos, amb una certa acidessa que li dòna vivacitat i alegría. La seva criança com a Reserva afegeix unes sensacions finals que persisteixen en el temps.
A més a més, en podeu trobar ja elaborats artesanalment a la Pastisseria Cobo, a la Pastisseria Sant Jaume, al Forn Franquesa i a Especialitats Viñas.
Recepta elaborada per Taller de Postres.