Una recepta de traca i mocador
Ingredients per a la recepta
Espatlla de xai
- 2 peces de espatlla de xai (700g cadascuna) de Pla d’Abella
- 5ml d’oli d’oliva
- Sal fina per assaonar
- 2 branques de romaní
- 2 branques de farigola
- 2 grans d’all
Albergínia fumada
- 2 peces d’albergínia
- 5ml oli d’oliva
- 20g de Tahini (pasta de sèsam)
Salsa de suc al cafè
- ½ kg d’ossos de xai
- 1 pastanaga
- 1 ceba
- ½ cabeça d’alls
- 1 branca d’api
- 2 fulles de llorer
- 20 grans de cafè de Cafès Gener
- 1kg de tomàquet triturat
- 200CL de vi negre
- 5l d’aigua
Elaboració de la recepta
- Desossar les espatlles. Després assaonar amb sal i pebre, disposar en una bossa de cocció al buit i afegir les herbes aromàtiques. Coure al vapor durant dues hores a 100ºC.
- Posar les albergínies a cremar a flama viva, fins que quedi carbonitzada la pell. Refrescar en aigua freda i pelar. Amb la carn obtinguda, triturar amb el túrmix, afegir la tahini i l’oli. Rectificar de sal i reservar.
- Brasear els ossos fins que agafin color. Afegir les verdures. Un cop ofegades, afegir el tomàquet i finalment els grans de cafè i el vi i reduir. Afegir l’aigua i deixar bullir. Colar el brou obtingut i posar a reduir fins que només quedi un quart del seu volum. Reduir el suc obtingut en una paella per aconseguir una consistència de caramel.
- Disposar el xai en un motlle i marcar pels dos costats fins que quedi daurat. Al plat, muntar primer una base d’albergínia fumada, el xai a sobre i salseu amb uns fils del suc concentrat amb aroma de cafè. Adornar amb unes branques d’herbes aromàtiques.
Maridatge
Podeu acompanyar aquest plat amb un Pinot Noir de Can Bonastre, un vi negre de color granat amb rivets ataronjats, net i brillant. En nas és intens, amb aromes florals de violetes, envoltat per un fons d’espècies dolces, com clau i pebre rosa, i sotabosc, que es fonen amb les delicades i subtils notes de roure. I en boca és d’entrada fresca i suau. El seu taní consistent i ben integrat, ens fa gaudir d’un suau i agradable pas en boca, que s’allarga gràcies a una fresca acidesa final.
Recepta extreta de: http://www.7canibales.com/receta-express/paletilla-cordero-baja-temperatura-jugo-al-cafe-berenjena-ahumada/