Faves ofegades amb botifarra negra

Faves ofegades amb botifarra negra, sabor intens amb productes locals

Les faves ofegades amb botifarra negra són tot un clàssic en la nostra cuina. I no ens extranya, ja que és un plat deliciós! Per una banda, les faves són riques en proteïnes i tenen unes propietats nutricionals excel·lents. Per l’altra, la botifarra negra és un aliment molt energètic, ric en greix i colesterol però, alhora, ric en proteïnes d’alt valor biològic i vitamines del grup B. A més, conté un alt contingut de ferro degut a que està elaborat a base de sang de porc, així com carn i greix de porc.

La botifarra negra és un ingredient molt popular al nostre territori. En els seus orígens, mostrava la diferència entre classes ja que en les famílies benestants s’hi afegia més carn, mentre que a les més modestes, s’elaborava bàsicament amb sang, alguna cotna i pa.

 

Ingredients per a la recepta 

  • 800 g de faves pelades (pes sense la beina)
  • 2 cebes tendres
  • 10 fulles de menta
  • 150 g de botifarra negra, tallada a trossos d’Embotits Caus
  • Oli d’oliva extra verge
  • Sal i pebre

 

Preparació de la recepta

  1. Posem un cassó al foc amb un raig d’oli i les cebes pelades i tallades fines.
  2. Deixem que es facin lentament i, quan quedin transparents, hi tirem les faves i ho salpebrem.
  3. Tapem-les una mica i hi tirem deu fulles de menta tallades. Tornem a tapar-ho i hi afegim la botifarra negra.
  4. Ho deixeu coure lentament. Si les faves són tendres, es fan en 7 minuts.

 

Maridatge

Podeu acompanyar amb un Somdinou del Celler Cooperatiu de Gandesa, un vi negre de color roig-violaci molt intens. Notes de fruita vermella i negra i tocs especiats. Es tracta, doncs, d’un vi molt fresc, complex i suau al paladar, amb un llarg recorregut.

Vi Somdinou Negre