El Corpinnat és una denominació recent en el món dels vins i encara hi ha desconeixement respecte a si són un tipus de cava o xampany. La seva creació s’ha gestat en els últims 10 anys, moment en què els vins escumosos a Catalunya han viscut una transformació, immersos en una batalla per posar en valor els caves per criança i associar-ne la marca a un producte de qualitat.
Fa cinc anys…
El 2018 un grup de 6 cellers dissidents de la DO cava, tots ells de molta tradició i molt prestigioses dins del món dels escumosos oficialment ja no elaboraven cava, sinó Corpinnat.
Les marques Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté, i Torelló es van unir per impulsar aquest nova marca “amb l’objectiu de prestigiar els vins escumosos del cor del Penedès”.
El nou segell anunciava el seu focus en el territori i la vinificació dins de l’elaboració d’escumosos de qualitat fets a partir del mètode champenoise o tradicional, és a dir, a partir d’un vi base el qual fa una segona fermentació a l’ampolla.
Delimitació territorial de Corpinnat
Corpinnat aplega 46 municipis de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, l’Alt Camp, l’Anoia i el Baix Llobregat.
Comprèn una zona condensada de 22.966 hectàrees de vinya en la depressió prelitoral del Penedès i les serres adjacents. La superfície de vinya Corpinnat aplega el 61% de la superfície de plantació del Cava, amb un total de 37.706 hectàrees.
El seu nom, compost per dos conceptes: “cor“, el punt central dels vins escumosos, i “pinnat“, que prové de Pinnae, que fa referència a l’origen del topònim Penedès. Aquest adjectiu llatí deriva de pinna, que significa penyal o roca i que traduit al Penedès vol dir territori rocallós.
Els fundadors de Corpinnat han delimitat el territori al cor del Penedès i d’altres cellers elaboradors d’escumosos catalans que es troben fora d’aquest territori no poden denominar-se amb aquesta marca.
Vinificació segons una regulació pròpia
Només poden ser Corpinnat els escumosos que compleixin un reglament d’ús intern que estableix: collita manual, raïm ecològic certificat, utilització de varietats històriques, especialment les autòctones, vinificació íntegra a la propietat, criances superiors a divuit mesos, i preu mínim garantit al viticultor amb un increment gradual.
Cellers que formen Corpinnat
La marca Corpinnat és titularitat de l’Associació d’Elaboradors i Viticultors CORPINNAT (AVEC) i està presidida per Xavier Gramona i Ton Mata.
A dia d’avui ja són onze cellers els que conformen la marca Corpinnat. Des de la seva creació, s’hi ha afegit Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut i Pardas.