Un ecoproducte o producte ecològic és aquell que no contamina el medi ambient o, almenys, ajuda a reduir el consum de productes que sí que el danyen. És necessari informar-se bé abans de comprar per a determinar si efectivament el producte que estem adquirint és o no ecològic.
Basant-nos en les següents pautes, aportades per Greenpeace, podrem elaborar receptes molt bones i saludables, contribuint a reduir la despesa energètica, les emissions contaminants, el consum de matèries primeres i, en conseqüència, cuidant del medi ambient.
Aposta per productes frescos, naturals i de temporada. Fuig tot el que puguis de conservants i colorants. Com més pròxims, millor. Menys transport implica menys emissions. A més, així dones suport als aliments locals i l’economia de la teva localitat. Evita els productes envasats i precuinats. Compra tot el que puguis a granel.
En general, tracta de reduir el consum de carn i peix i aposta per menús rics en verdures, llegums i fruites. Opta per carn ecològica. És més car, però, si t’ho pots permetre, val la pena i es nota bastant en el sabor. Cerca l’etiquetatge de certificació de la teva comunitat autònoma.
I el peix? Millor salvatge que d’aqüicultura, i millor encara si ha estat pescat amb mètodes selectius.
Evita els productes transgènics. Si vols saber quins són els que Greenpeace cataloga com a tal, consulta la seva Guia Vermella i Verda.
Beneficis dels aliments ecològics
Entre altres, ens fixem en els beneficis més destacats dels productes ecològics:
1. No contenen additius sintètics
Majoritàriament, estan lliures de residus tòxics procedents de, per exemple, fertilitzants, conservants i antibiòtics. Per tant, és un punt a favor per fer-los més saludables.
2. Respectuosos amb la natura
Els productes ecològics són més respectuosos amb els éssers vius. En el cas de granges ecològiques, els animals creixen en semillibertat, on tenen un pes fonamental tant l’alimentació com les condicions de vida, cosa que pot arribar a afectar el seu estat d’ànim.
3. Tenen més antioxidants
Un metaestudi científic internacional dirigit per experts de la Universitat de Newcastle el 2014 va obtenir diversos resultats. Un va ser que la producció ecològica ofereix fins a un 69% més d’antioxidants beneficiosos per a la salut i acumula als vegetals menys cadmi i plaguicides.
4. Sabor molt característic
Una altra de les discussions més habituals és si els productes ecològics tenen un millor sabor o més intensitat. No hi ha una resposta unànime, encara que sí que és una cosa que assegura molta gent perquè, justament, s’han desenvolupat a la natura i sense intervenció artificial. Una prova de l’auge d’aquests productes és que cada cop són més habituals a l’alta cuina. Així ho van explicar els Germans Torres a La Vanguardia.
5. Sense manipulació i de proximitat
El menjar ecològic també es caracteritza per, justament, estar conscienciat amb el bé del planeta i la seva sostenibilitat, i prescindeix de la manipulació dels aliments, que sí que passa en altres casos. A més, els aliments ecològics serveixen per promoure els productes de proximitat, cosa que, segons experts i com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus, guanyarà quota de mercat.