Quallada amb Mel dels Erms. Ara ja t’ensenyem a fer quallada amb mel. Imagina’t. Com si fóssim, no sé, al segle XIV. Perquè no ens enganyem, tampoc són gens cares de comprar, però no, no. Aquí volem que ho sàpigues fer tot. Del més difícil al més bàsic. Artesans, naturals. Estem a full. De fet et deixarem que vagis a comprar la llet sense que calgui que tinguis una vaca a casa, però poc ens ha faltat.
Ingredients necessaris per fer quallada amb mel;
- 1 litre de llet fresca de vaca (o d’ovella) de Mas Eusebi.
- Unes gotes de quall.
- Mel de Mel dels Erms.
- Sal.
La quallada, pas a pas
- Abans de res, aclarim una cosa: I és que la llet ens és igual si és de vaca o d’ovella, però el que sí que no pot ser és pasteuritzada. No pot ser-ho en cap cas! Si la compres pasteuritzada no quallarà mai. L’altra va bé per fer un cafè amb llet, però no per fer una quallada amb mel. Mira, cada cosa té lo seu, ves.
- Ara que ja ho saps, a escaldar la llet. Ho hauràs de fer a molt poca temperatura, sense que arribi a bullir, remenant contínuament, i havent posat prèviament un polsim de sal a l’olla (són unes postres, no passis amb ella!).
La cocció
- Prepara els vasos. No podem preparar tota la quallada amb Mel dels Erms dins de l’olla i servir amb un cullerot, com comprendràs, així que passats uns cinc minuts de cocció, posa tres gotes de quall a cada got i omple’ls amb llet que hem estat preparant.
- Que refredi. És molt important que ho facis tot amb cura i que moguis els gots el més mínim que puguis, mentre es refreden. Sembla fàcil, però és que més hauràs de tapar-los amb paper de film, i fer-ho sense que es moguin… uf.
- Un cop freds, cap a la nevera. És a dir, que es refredin a temperatura ambient, i després, una mica més. Aquí has de seguir anant amb compte, però ja no és tan dramàtic. El fred acabarà de fer la seva feina en unes hores. Serà quan hagi quallat que podràs servir-los, és clar, amb un bon raig de mel per sobre.
Ho maridarem amb un cava Semi Sec del Celler Vell.

Avui has après a fer quallada amb mel, una recepta ben bona típica del nord de la Península, que molt probablement algú va inventar sense voler-ho, no ens enganyem.
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!