La vedella dels Pirineus Catalans és una carn que es distingeix per la seva textura tendra, el gust persistent i el seus agradables aromes.
La carn prové de la raça bruna autòctona dels Pirineus catalans, encara que també s’admeten els creuaments amb pares de les races xarolesa i llemosina. La bruna és una raça amb gran vocació maternal i totalment adaptada al territori. Es produeix en règim extensiu o semiextensiu, amb una cura molt important del tipus d’alimentació i els espais on pasturen.
Durant els primers 6 mesos de vida els vedells s’alimenten únicament de la llet de les seves mares i de l’herba fresca de les pastures. A partir dels 6 mesos d’edat se segueix el sistema d’engreix tradicional de les comarques del Pirineu, i s’alimenten amb una barreja de cereals i lleguminoses i sempre en espais oberts.
Pastura tradicional
Les vaques pasturen durant tot l’any seguint el sistema tradicional extensiu i aprofitant unes pastures i uns recursos naturals que d’altra manera es perdrien.
Cada ramader engreixa els vedells que produeix. En la fase de creixement i engreix els animals s’alimenten amb farratges dessecats. No poden donar-los cap aliment d’origen animal i qualsevol tractament mèdic es realitza sota prescripció veterinària.
Durant l’engreix es té molt en compte l’amplitud dels locals i les zones a l’aire lliure, així com la neteja, higiene, il·luminació i ventilació.
El sacrifici i especejament realitzats de forma artesanal, permeten peces més similars a les dels carnissers tradicionals, que a les del procediment industrial d’avui.
Bruneta és la marca comercial per a la distribució i comercialització de vedella emparada i protegida per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la Vedella dels Pirineus Catalans (VPC).