Malvasia de Mar és una ampolla de vi recoberta de vida marina, que sembla recuperada d’un naufragi històric, i en la que hi ha un vi ben singular. Es tracta de l’última novetat, molt especial, del Celler de l’Hospital.
Un vi únic emparat pel llegat del celler Hospital Sant Joan Baptista, un centre de producció vinatera que té els seus orígens en la figura del sitgetà il·lustre Manuel Llopis i de Casades (1885-1935), qui va llegar a l’Hospital de Sant Joan Baptista una vinya situada a Aiguadolç, a més del negoci familiar d’elaboració de malvasia. Amb aquest acte de generositat va voler assegurar la continuïtat de la producció de la malvasia, un vi autòcton de Sitges, que ara pren la forma d’un vi de lluïment.
L’exterior del Malvasia de Mar, igual que la seva etiqueta, queda cobert de vida marina rememorant l’efecte del mar sobre una càrrega de vins al fons del mar fruit d’un naufragi. El vi és una criança de la varietat malvasia de Sitges i Aiguadolç, una zona molt concreta del municipi de Sitges.
Una malvasia que és una icona
Segons Alba Gràcia, directora del CIM, la Malvasia de Mar “és un vi experimental perquè és la primera vegada que s’envelleix aquest tipus de vi sota del mar de Sitges, a Aiguadolç”. El juny del 2022 es van submergir 500 ampolles de vi de malvasia de Blanc Subur 2021, a uns 4 metres de fondària i 300 metres de la parcel·la on es troba la vinya.
D’aquell mig centenar d’ampolles inicial, a l’abril del 2023 se’n van extreure en perfectes condicions 465. En aquesta la criança, n’ha resultat un vi entre tranquil i un d’agulla, ja que ha adquirit una bombolla fina. Les altes temperatures de l’estiu passat, que en alguns dies van pujar fins als 30ºC, van provocar la reactivació dels llevats en algunes ampolles i aquesta fermentació és el que ha causat que algunes d’elles tinguin un bombolla tan fina.
Ara mateix s’han posat a la venda unes 150 ampolles a un preu de 48€ i només es poden trobar al Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM), ubicat al mateix celler. També hi ha l’opció de tastar-lo en una visita enoturística dirigida a grups reduïts sota reserva prèvia, però que també es podrà gaudir de manera oberta al novembre, com a una activitat destacada de la propera Setmana de la Malvasia a Sitges.