Benvinguts/des gourmets, avui us portem el lluç a la catalana
Catalana i exquisida a parts iguals
Ingredients per al lluç a la catalana (4 Persones)
- 4 Filets de lluç
- 3 Patates mitjanes
- 2 Gots d’oli
- 1 Ceba gran
- 1 Gra d’all
- 12 Cullerades de pasta de tomàquet
- 02 g de brins de Safrà del Montsec (8 – 10 Brins)
- Pebre vermell
- Farina
- Sal
- Pel brou curt
- 1 ¼ l D’aigua
- 1 Fulla de llorer
- ¼ Got de vi blanc
- ½ Ceba picada
- Restes de peix (Cap, cua…)
- Sal al gust
Elaboració de la recepta
- Poseu tots els ingredients del brou curt en una cassola a foc viu, quan comenci a bullir baixeu el foc a la meitat i deixeu-lo coure durant 20 minuts. Passeu-lo per un colador fi i reserveu-lo.
- Poseu els brins de safrà en mig got del brou que heu preparat i deixeu-los en infusió.
- En una paella escalfeu els dos gots d’oli i fregiu les patates pelades, netes, tallades a rodanxes no molt fines i assaonades amb sal. Retireu-les abans que es comencin a daurar i reserveu-les.
- Saleu els filets de lluç, passeu-los per farina i fregiu-los en el mateix oli de les patates, reserveu-los.
- Retireu l’oli de la paella, deixant només una mica que cobreixi el fons, afegiu la ceba i l’all finament picats. Quan la ceba comenci a prendre un color daurat, afegiu mitja cullerada de farina, sis cullerades de pasta de tomàquet -removent- i una culleradeta de pebre vermell. Sense deixar de remenar, afegiu-hi 3 tasses del brou curt i deixeu-ho coure durant 3 minuts. Retireu del foc, incorporeu-hi la infusió de safrà i passeu-ho pel passapuré.
- Cobriu el fons d’una cassola de fang o font de forn, amb la pasta de tomàquet restant, poseu-hi a sobre les patates i al damunt el peix. Incorporeu-hi la salsa i poseu-ho al forn prèviament escalfat a mitja temperatura durant 10 o 15 min. Serviu-ho en la mateixa font.
Maridatge del lluç a la catalana
Podeu acompanyar aquest plat amb un vi DO Penedès de Dotzevins, un vi negre fresc, agradable, lleuger, aromes de fruita tropical i d’os (litxi, raïm, préssec i poma verda), amb notes d’almívar, golós i lleugerament anisat. Amb un pas per boca llarg i final persistent amb un toc d’eucaliptus.
Recepta extreta de: http://www.safradelmontsec.com/cat/receptes/merluza-a-la-catalana
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!