Cal Rovira és una explotació porcina del poble Bergadà de Sagàs de cicle tancat, fent tot el procés de criança des del naixement fins a l’engreix. Una filosofia de produir d’acord amb les formes artesanes tradicionals i de controlar tots i cadascun dels processos productius.
Treballen amb truges híbrides, amb creuament de races: Duroc/Landrace i Ibèric/Landrace. El mascle és de la raça Duroc, poc conformat i amb una bona infiltració de greixos.
El cicle de Cal Rovira comença a la terra, que és l’origen de tot i el que dóna sentit al que són: una família pagesa. Una part important dels cereals (ordi, blat…), que després converteixen en pinso per als animals, prové de la pròpia explotació.
Així, doncs, l’alimentació dels animals és a base de pinsos compostos fabricats al molí de la casa, cosa que els permet de prioritzar la qualitat orientada a l’obtenció d’aliments amb un objectiu clar: criar animals sans, equilibrats i amb un potencial d’alt valor gustatiu.
Els cereals provenen majoritàriament de l’explotació i conreus familiars. Ordi, blat de moro, soja, pèsol, tortó i oli de soja són la base de l’alimentació de porcs, vedells i pulardes.
El procés continua a les granges de porcs on, a partir de l’acurada mescla genètica, aconsegueixen un porc poc conformat, amb una bona infiltració de greixos. Això és fonamental per a poder oferir una excel·lent gamma de productes que aprofundeix en el gust tradicional i cerca els sabors autèntics d’una elaboració fruit de l’experiència de generacions. I, així, fins a la taula, on es clou aquest cercle ple d’entusiasme i passió.
De tot i bo
Can Rovira brinda una amplia gamma de productes carnis. Dins de la família dels frescos, ofereixen costella i costelló de porc, Filet, carn magra, panxeta i llom, mentre que els elaborats frescs van de la botifarra crua, a la salsitxa, passant pel xoriço brasa i la xistorra. A l’apartat de cuits elaboren botifarra d’ou, catalana, botifarra del Perol, botifarra negra, bull negre i blanc, i bull de la llengua blanc i negre. I en cuits curats posen a la venda llonganissa reserva, fuet, xoriço, xoriço curat i sobrassada.
També comercialitzen un pernil curat i un altre cuit extra, però també venen aviram com la pularda i el pollastre de pagès. A més, tenen l’especialitat del paté de campagne, en format de 135 gr i d’un kilo.