fer pa a casa

Fer pa a casa és atrapar la felicitat amb les mans. I a més d’aportar felicitat, és un aliment que aporta hidrats de carboni, que ens donaran energia per a tota la jornada a totes les cèl·lules del cos.

Però anem pas per pas. Com es pot fer pa a casa de veritat? Els ingredients bàsics són farines de bona qualitat -sigui quin sigui el tipus de cereal-, llevat, aigua i sal.

Expliquem quins són els passos per fer un pa sa, cruixent i que us durarà dies si el conserveu bé:

 

Ingredients per fer pa a casa

  • 500 g de farina de força mitjana,
  • 310 g d’aigua, si és mineral, millor
  • 8 g de llevat
  • 10 g de sal

 

Com fer pa a casa

1. La massa del pa a casa

Primer de tot hem de dissoldre el llevat amb l’aigua en un got, aleshores poseu la farina en un bol i li feu forma de volcà. A poc a poc, aneu afegint l’aigua amb el llevat dissolt, i la farina l’anirà absorbint… aneu pastant a poc a poc fins que quedi una massa mal feta, en aquest moment, afegiu la sal.

2. Treballar amb les mansfer pa a casa

Quan tingueu tots els ingredients aglutinats traieu la massa del bol i heu de treballar-la damunt la taula, això vol dir amassar-la i afinar-la per crear d’aquesta manera el gluten.

La massa estarà al punt quan la podeu estirar. Si costa molt estirar-la, un truc és deixar-la reposar un parell de minuts. És així com la massa queda elàstica i fina, i serà el moment d’acabar l’acció d’amassar.

3. Reposar

La massa ha d’agafar una forma de bola i ha de reposar dues hores, tapada dins d’un bol amb un drap de cuina o un paper transparent, per tal que no li toqui l’aire i la massa s’assequi. Al cap de dues hores, la massa estarà fermentada i haurà doblat el seu volum.

Dividim la massa en peces petites, entre 4 o 6, depenent la grandària que vulgueu els panets. Ha de reposar novament uns 15 o 20 minuts.

Doneu forma a la boleta com més preferiu: com una barra, rodonet, llarg… dependrà dels gustos i habilitats de cadascú a l’hora d’amassar. Quan tingueu escollida la forma, un cop més, hem de deixar reposar… ja serà l’últim repòs i el temps és aproximadament d’1 hora sobre una safata enfarinada i tapat per guarir-lo de corrents d’aire novament.

4. Enfornar

L’últim pas  és posar-lo al forn perquè es cogui. Per a un pa de 300 grams el temps d’enfornat serà de 20 minuts, aproximadament, però és important que abans d’introduir-l’hi li fem dos o tres talls a sobre amb un ganivet o unes tisores, perquè per aquest tall és per on el pa grenyarà. No obriu el forn durant el procés!

 

Ja teniu el vostre pa, com el del forn, llest.per refredar i menjar…super cruixent! Aprofiteu aquests dies de confinament per fer el vostre pà, ben segur que el fareu més vegades.