iogurt a casa

Fer iogurt a casa és més senzill del que penses, i no pateixis si no tens iogurtera perquè no et caldrà. Si segueixes les passes que t’expliquem a continuació tant tu com la teva família podreu gaudir d’un iogurt fresc i sense additius, a més d’estalviar-te diners i contribuir amb el medi ambient reduint residus i energia. Som-hi!

Què ens caldrà per fer iogurt a casa?

 • 1 litre de llet (pot ser sencera, semi o desnatada)
 • 1 cullerada sopera de iogurt (sense sucre)
 • Melmelada de fruita (opcional)
 • Pots de vidre, preferentment amb tapa (però vigila que no estiguin rovellades).
 • Algun aïllant que conservi l’escalfor com per exemple paper de diari, una capsa de suro, una manta…
 • Idealment (però no és imprescindible) un termòmetre que arribi fins a 90ºC.

 

Com es fa el iogurt a casa

 1. Posa la llet a escalfar en un cassó, amb el foc no gaire alt i remena de tant en tant per a que no s’enganxi i per a que no s’hi faci tel. Important! Has d’evitar que la llet bulli.
 2. Retira el cassó del foc quan la llet arribi a 85ºC. Triga uns 10 minuts, però si no tens termòmetre apaga el foc quan la llet comenci a fumejar i a pujar lleugerament.
 3. Deixa-la refredar remenant de tant en tant fins que baixi a 45ºC, triga una mitja hora. Si se’ns refreda massa la podem tornar a escalfar per arribar als 45ºC. Si no tens termòmetre pots mesurar la temperatura posant el dit petit dins la llet, quan puguis aguantar-lo dins durant 10 segons sense haver de treure’l la tindràs a la temperatura correcta.
 4. Un cop aconseguida la temperatura ideal, retira el tel superior amb un cullera i afegeix al cassó la cullerada de iogurt i remena bé per a que es desfaci completament.
 5. Omple els potets per als teus iogurts. Important! Si vols fer iogurts amb melmelada, l’has de posar al fons dels potets abans d’abocar-hi la llet i fer-ho amb molt de compte per a que no es barregin.
 6. Col·loca els iogurts en una safata, tanca els potets i posa la safata dins del forn (apagat) i encen la llumeta.* Si les teus potets no tenen tapa, tapa la safata amb un drap de cuina net.

  * Si el teu forn no té llumeta, pots pre-escalfar-lo a 40º, apagar-lo i posar-hi la safata.

  * Si no tens forn necessites quelcom que t’ajudi a mantenir-los calentons. Pots embolicar els potets amb paper de diari i ficar-los en una capsa, o embolicar-los amb una manta.

 7. Deixa’ls reposar sense moure-ho gens durant almenys 6 hores (per exemple tota la nit)
 8. Treu els potets del forn o de la capsa, desembolica’ls, espera 5 o 10 minuts perquè perdin la tebior i posa’ls a la nevera. Al cap d’unes 4 hores el iogurt s’haurà espessit i estarà llest per menjar.

Recorda! Perquè et surti bé el iogurt des de casa… 

 • Sense obrir el pot el iogurt es conserva 8 o 10 dies.
 • Si en guardes podràs seguir fent iogurts casolans
 • Sigues creatiu! El iogurt es pot menjar amb fruits secs, fruita fresca, cereals…

 

Estan boníssims, són saludables i, a més, te’ls pots preparar al teu gust. Què més es pot demanar?