Un plat pels amants del xai: espatlla de xai al forn
Què sabeu del xai des del punt de vista nutricional? Us en fem 5 cèntims:
La carn de xai és vermella i destaca pel seu alt nivell en proteïnes de bona qualitat i d’un alt valor biològic, ja que aporta els aminoàcids necessaris per al correcte funcionament del nostre organisme. Destaca també pel seu contingut en vitamines com tiamina, riboflavina, niacina, B6 i B12, i també conté minerals com el ferro d’alta disponibilitat, el fòsfor i el zinc.
Hi ha moltes formes de cuinar el xai: al forn, a la planxa, adobat, fregit, barbacoa, guisat… a més a més, combina molt bé amb molts productes com les patates o els moniatos, fruits secs, verdures com les mongetes, la ruca, l’escarola… però nosaltres us portem una recepta d’espatlla de xai al forn amb patates, tot un espectacle de plat.
Ingredients per a la recepta
- 1 espatlla de xai de 1 kg aprox. de Remaders de Muntanya del Berguedà
- 3 o 4 patates mitjanes
- 1 ceba
- 2 caps d’all
- 1 got de vi blanc
- 1 got d’oli d’oliva del Celler Aibar 1895
- 1 got d’aigua
- sal
- pebre negre mòlt
Elaboració de la recepta
Submergeix l’espatlla en una badeja o recipient amb aigua durant mitja hora.
En un recipient, mescla l’oli, el vi i l’aigua. Agita’l amb una forquilla o una vareta manual.
Després d’haver tingut l’espatlla en aigua mitja hora, col·loca-la en una font apta per a forn, on la vagis a cuinar. Assaona per tota la superfície amb una mica de pebre i sal al teu gust.
Afegeix els dos caps d’alls a la safata, senceres o desgranades, el que tu prefereixis. Aboca la barreja d’aigua, oli i vi per sobre. Ja ho tens llest per portar al forn.

Arriba el moment del forn
Col·loca la safata al forn, preescalfat a 240 ºC i que quedi centrada, amb calor per dalt i per sota. Tanca el forn i deixa’la mitja hora sense donar-li cap volta.
Aprofita per pelar i tallar les patates a rodanxes d’1 cm de gruix i la ceba en juliana. Les afegirem més tard perquè les patates necessiten menys temps de fer.
Després de mitja hora al forn, sense haver-ho girat, retira la safata del forn. Treu un moment l’espatlla i col·loca les patates a la base de la safata juntament amb la ceba. Assaona amb una mica de sal. Col·loca l’espatlla sobre les patates i aprofita a donar-li la primera volta. Introdueix de nou en el forn.
Vi blanc
Vigila el forn i, quan vegis que s’asseca, afegeix aigua amb vi blanc o només aigua. Has d’evitar que s’assequi. Rega de tant en tant amb el mateix brou del rostit i dóna-li la volta quan vegis que es daura. Aquest guisat triga d’una hora i mitja a dues hores.
En aquest cas, ha estat dues hores al forn i s’ha anat regant amb el suc la carn i afegint aigua les vegades necessàries. S’ha de cuinar fent xup xup, però si veus que fumeja, baixa el foc. Si, per contra, veus que el brou no bull, millor que pugis una mica el foc o se’t courà en lloc de rostir-se.
Abans d’apagar el foc, deixa l’espatlla de xai amb la part de la pell per a dalt perquè quedi ben cruixent i afegeix una mica d’aigua perquè et quedi una mica de brou a l’hora de servir.
Per postres, després d’aquest plat boníssim i contundent, recomanem un rodanxes de taronges de MaMi Taronges amb sucre i canyella!
Si no teniu temps o si voleu anar de restaurant per degustar aquest plat
A la rostisseria Menja Bo trobaràs plats casolans com aquest per emportar-te a casa! I al restaurant Can Vinyers, la seva carta proposa un estil propi de plats casolans com el xai al forn, de tota la vida però redefinits i reinterpretats amb el seu toc personal.
Impulsem entre tots els productes catalans!
Consulta aquí la recepta: https://www.fira-apat.cat/espectacular-espatlla-de-xai-al-forn-amb-patates/
Font: Anna recetas fáciles