El codonyat és una confitura de sabor molt dolç i de textura teva elaborada a partir del codony que la pots combinar amb formatge, galetes o iogurt. O bé, també sola. És una bona font d’energia, per això, es recomana menjar-la pel matí, a l’esmorzar o d’aperitiu. Té un contingut energètic elevat i és ric en fibra i tanins, per això, ofereix millores en el trànsit intestinal.
Un bon aperitiu per afrontar el dia amb energia
Per això, us oferim una recepta extreta de receptes.cat per aprendre a fer codonyat casolà amb torrades i formatge.
Ingredients de la recepta del codonyat
- 1 kg de codonys. (Si voleu codonyat ecològic en podeu trobar a Productes Naturals Capell)
- 1 l d’aigua
- 750 g de sucre
- Suc d’una llimona
Elaboració del codonyat
- Començarem rentant i pelant els codonys. Des del Gourmet Català us volem aconsellar que primer els bulliu durant una hora per així poder-los manipular/pelar millor.
- Un cop tenim els codonys pelats, els trossegem i els pesem (per calcular la quantitat de sucre necessari). Llavors ho posem en una cassola amb l’aigua, el suc de llimona i el sucre calculats i els courem fins que s’estovin, removent constantment, fins que el codony està estovat i canvia de color. Ha de quedar tot caramel·litzat.
- Per acabar ho triturem tot fins a obtenir una salsa fina que posarem en calent, en un recipient.
- Un cop ha estat unes hores en refrigeració i s’ha compactat, podem tallar-lo a dauets, juntament amb el formatge que es desitgi i menjar-lo amb unes torradetes.
Sempre ben acompanyats d’un bon maridatge
Si preneu el codonyat d’aperitiu, el maridatge mai pot faltar. Per això, una opció més que encertada és acompanyar-ho amb un Cabernet Sauvignon 2012 del Celler de Can Vich. Per al codony se sol prendre vins més secs per oferir el contrast de sabors entre l’aperitiu i el maridatge.