Benvinguts/des gourmets, avui us portem una recepta de bacallà gratinat amb muselina d’all.
Una recepta de restaurant, però a casa teva
Recepta que trobem dintre del menú de maridatge del Restaurant La Serra.
Ingredients pel bacallà gratinat
Per al bacallà
- 4 lloms de bacallà ja dessalats
- Oli d’oliva verge
- 5 dents d’alls
- Una branqueta de romaní
Per la salsa de tomàquet
- 1 ceba de Figueres
- 3 dents d’alls
- 5 tomàquets
- Oli d’oliva
- Sal
- 1 culleradeta de sucre
Per la muselina d’alls
- 1 ou sencer
- 1 clara d’ou
- L’oli de confitar el bacallà
- Els alls confitats
- Sal
Elaboració de la recepta
Per fer el bacallà
- Posem en un casso l’oli amb els dents d’alls pelats i ho posem a confitar al foc molt lent, no ha de arribar a bullir.
- Passats 10 minuts introduïm els lloms de bacallà, que ja tenim dessalats, escorreguts i ben secs.
- Els deixem uns 4 minuts, mes o menys i reservem en un plat.
Per la salsa de tomàquet
- En una cassola posem l’oli, quan està calent afegim la ceba trinxada i els alls tallats en rodanxes, ho deixem fer a foc mig
- Quan estigui ben transparent salem i afegim els tomàquets ratllats i posem la culleradeta de sucre.
- Deixem fer fins que tingui una textura de melmelada.
Per fer la muselina d’alls
- Deixem temperar l’oli de confitar el bacallà.
- En el got de la batedora posarem el ou sencer, una mica de sal, els alls confitats sense pell, una mica del oli de confitar el bacallà i les cullerades de llet.
- Comencem a batre i anem afegint la resta d’oli fins aconseguir una maionesa lleugera.
- Al final afegim la clara d’ou que tindrem muntada a punt de neu, barregem en compte, per no abaixar-les i reservem a la nevera.
- Posem els lloms de bacallà en una safata de forn i per sobre distribuïm un parell de cullerades de muselina.
- Introduïm la safata al forn que tindrem preescalfat a 180º amb el gratinador nomes i deixem uns minuts perquè es gratini.
- Finalment emplatem: posem una mica de salsa de tomàquet al centre del plat i a sobre posarem el llom de bacallà i al voltant del plat una mica de julivert picat o de cibulet.
Maridatge pel bacallà gratinat
Podeu acompanyar aquest plat amb un Petit Blanc de Joanne Cox 2011 del Celler Ronadelles, un vi equilibrat i fresc en boca, on la mineralitat i l’acidesa s’uneixen harmònicament aconseguint un tacte suau al paladar, amb un recorregut de bona intensitat.
Recepta extreta de: https://alcaliudelacuina.wordpress.com/2014/09/25/bacalla-gratinat-amb-muselina-dall/
Si ets PRODUCTOR, o tens una BOTIGA o RESTAURANT i vols anunciar-te al Gourmet Català, clica aquí.
Impulsem entre tots els productes catalans!