La igualadina Zhou Mengxin, de Somiatruites, és la Cuiner de l’Any 2019. La xef va rebre el reconeixement el passat novembre i es va proclamar en la primera dona de la història que rep aquest premi. El guardó s’escull entre els deu millors xefs menors de 30 anys de la regió Ibèrica i Mediterrània.

L’elecció de la guanyadora es va fer mitjançant els lectors de la web de La Vanguardia. I, finalment, la cuinera es va imposar a altres quatre finalistes, tots masculins: Isaac Monzó (xef de Calç Trumfo, a la Torres d’Oristà), Sergi Ortiz (L’Antic Forn, a Cervera), David Rustarazo (Nairod, a Barcelona) i Pere Venturós (Terra, a Berga)

En aquesta edició va presentar ‘La tortilla Schibert’, una proposta on la truja salvatge del Pirineu és la protagonista. Amb aquest plat Mengxin vol homenatjar al seu pare i al compositor austríac. Va escollir un producte local que li recordava a les vivències familiars del seu passat, quan el seu pare havia d’escollir el peix del riu.

Zhou Mengxin, de Somiatruites, Cuiner de l’Any

Mengxin, és co-xef del restaurant Somiatruites d’Igualada junt a la seva parella, el famós cuiner David Andrés, que en l’edició del 2015, 2016 i 2017 també va rebre aquest mateix premi.

La igualadina resideix a Espanya des del 2007, on va aplicar el seu coneixement gastronòmic del seu país d’origen, la Xina. La presència en territori espanyol és degut a l’oportunitat que la Universitat de Pekín li va brindar anys ençà de representar el seu país en diversos concursos internacionals.

En els darrers anys, va portar la cuina asiàtica al territori on va passar per cuines de restaurants com el Culler de Pau o l’Abac.

En el Somiatruites, Mengxin aplica una cuina de fusió xinesa-catalana d’extrema sensibilitat. En la seva praxis, sempre busca proporcionar plats saludables i amb un ampli ventall de sabors i contrastos diferents i explosius.

La copropietària del Somiatruites és una gran enamorada de la gastronomia i de la cultura del seu país natal. Però també se sent molt elogiada per la bona rebuda que va tenir a Igualada quan s’hi va instal·lar.

I això es veu reflectit a la seva cuina quan intenta integrar i absorbir els coneixements de la cuina mediterrània. Tanmateix, intenta aplicar alguns conceptes del seu origen. Segurament, aquí resideix la clau del seu èxit.

L’entrega va tenir lloc durant el Fòrum Gastronòmic al mes de novembre a l’auditori de la Fira de Barcelona. L’esdeveniment posa punt i final a tres dies de cuina variada, ecològica, sostenible i amb gran presència de les creacions de dones cuineres.

Les xefs canadenques Dominique Dutour i Stéphanie Audet van parlar de la cuina autòctona i estacional del Canadà i van aportar la seva experiència en l’associació Femmes Chefs de Montréal. La principal intenció és empoderar a les dones en la cuina més gourmet del món i promocionar el gran paper que tenen dins la gastronomia.

Et recomanem:

Jordi Cruz suma la cinquena estrella Michelin