El concepte ve del món de l’automòbil però, lentament, va passant al món de la gastronomia com la que entenem per cuina innovadora.
Com passa amb els vehicles, que venen de sèrie, molts preparats previs (cremes, sopes, caldos, salses, etc…) venen també d’una forma més o menys convencional que uniformitza sabors, textures i aspectes creant una cuina innovadora. Un concepte que, com en el cas dels conductors de cotxe, horroritza als conductors dels fogons, és a dir, als cuiners.
Per això, en el cas de la cuina, en comptes de posar enganxines, llantes cromades o tubs d’escapament sorollosos, el que solen fer cada cop més els cuiners és incorporar a aquestes preparacions bàsiques algun element o procediment que els permeti diferenciar-lo del de la resta de cuiners i, per suposat, del d’aquells que es limiten a escalfar i servir.
La cosa, de tota manera, no ens hauria de venir de nou. Les nostres àvies ja tunejàven les cremes de verdures amb uns daus de pa fregit o la verdura bullida i aixafada amb uns quants alls laminats i enrossits en oli. Per tant, no ens hauríem d’avergonyir, ni quan tenim convidats, de reconèixer que no hem fet el brou amb ossos torrats i bresa de verdures, sinó que hem tirat de brou preparat. Això sí, de tal marca o tal altra. La que hagi resultat guanyadora de la nostra cata particular dels brous que hi ha al mercat.
Perquè, si a la nostra taula surten determinats vins que ens agraden i formen part de la nostra selecció, i a les nostres cassoles i amanides només hi accedeix aquell oli d’oliva que ens xifla, no hem de poder fer el mateix amb el brou, la salsa pesto o la mostassa?
Massa sovint, cuiners i cuineres de la quotidianitat estan presoners d’estereotips que res tenen a veure amb els temps que corren. Sobretot el que associa la cuina de casa amb el producte fresc no manipulat i els processos llarguíssims de la cuina tradicional. Si la indústria alimentària ens ofereix la possibilitat d’estalviar-nos una part d’aquest procés, rucs serem de no utilitzar-la. Sempre que el producte o el preparat sigui de qualitat, és clar.
Per tant, tunegeu sense vergonya, creu una cuina innovadora. Fins i tot pels de casa. Segur que més d’un agrairà que trenqueu la monotonia d’unes simples patates fregides amb una mica de sal d’all.