El formatge és un aliment ric en en calci i proteïnes, tot i que aquest contingut, juntament amb el component calòric, varia en funció de si es tracta de formatge fresc, tendre, curat, semicurat i de la seva procedència: vaca, cabra, ovella.
La composició nutricional del formatge pot variar en funció de si es tracta de formatge fresc, tendre, curat, semicurat, o de la seva procedència (vaca, cabra, ovella)…. A nivell general, però aquest aliment destaca per ser una interessant font de calci de proteïnes i de fòsfor.
Ric en calci, proteïnes i fòsfor
Per tenir una referència, uns 100 grams de formatge manxec aportaria d’entre els 600 i els 900 mil·ligrams de calci. Una porció de formatge adeqüada se situaria en els 50 grams, que proporcionaria la mateixa quantitat de calci que un got de llet o un iogurt.
Un 20 grams de proteïnes seria l’aportació de 100 grams de formatge, la qual cosa equivaldria a un 40% de les necessitats diàries d’aquest component, bàsic per al bon funcionament del nostre organisme.
Formatge pels intolerants a la lactosa
En casos d’intolerància a la lactosa, en funció del grau, cal tenir en compte que hi ha formatges com el cheddar que contenen tan sols un 5% de la lactosa habitual en la llet sencera; mentre que en els formatges més curats, la lactosa és pràcticament imperceptible. De totes maneres, però, sempre cal seguir les indicacions del metge de capçalera per evitar mals imprevistos.
Beneficiós o perjudicial?
Pel que fa a la presència de carbohidrats, aquests són pràcticament imperceptibles. D’altra banda, l’aportació calòrica és important, amb un ventall que va de les 200 a les 400 calories als 100 grams consumits, en funció de si es tracta d’un formatge fresc o un de curat.
El contingut en greixos és alt, però amb una ingesta responsable, els beneficis que se n’obtenen del consum compensen.